Усещането за задкулисие не е в ничий интерес

Усещането за задкулисие не е в ничий интерес | StandartNews.com

Трябва да се даде по-голяма гласност на решения на ВАС, смята съдия Боян Магдалинчев

- Г-н Магдалинчев, във Върховния административен съд (ВАС) се решават много дела с голям материален интерес. Спорове на корпорации, КЗК и др. Как може да убедим обществото, че няма решения под масата?

- Вярно е, че във ВАС се решават изключително важни спорове с големи материални интереси. Според мен пътят за разрешаването и за убеждаване на обществото, че действително нещата не се правят под масата е по-голямата прозрачност и гласност на постановените съдебни актове и възможността им да се огласяват пред медиите. Липсата на гласност създава впечатлението за задкулисие, което не е нито в интерес на съда, нито в интерес на обществото.

- Наближават избори и традиционно ВАС е най-натоварен с дела, свързани с провеждането им. Какви са очакванията ви преди старта на вота?

- Да, предстоят избори за органи на местното самоуправление. По тези избори ВАС се произнася като първа инстанция срещу решенията на Централната избирателна комисия и като касационна инстанция по жалби срещу решения на административните съдилища. Сроковете за произнасяне от ВАС предвидените в Изборния кодекс срещу решенията на ЦИК са изключително кратки - в тридневен срок от получаване на жалбата в открито заседание с призоваване на жалбоподателя, като решението се обявява незабавно и не подлежи на обжалване, а като касационна инстанция срещу решенията на административните съдилища в 14-дневен срок от постъпване на жалбата в съда. За предстоящите избори предполагам, че ВАС ще има повече дела предвид законодателната промяна в ИК от края на миналата година, избори за кметове на кметства да се провеждат и в населени места с над 100 жители. А такива кметства в страната са около 1000. Аз лично не се съмнявам, че и сега ВАС ще се справи успешно с тези изборни дела.

- Какви са новостите в административното правораздаване?

- Новости в административното правораздаване няма. През 2013 и 2014 г. работни групи подготвиха законопроекти за изменение и допълнение на АПК и други закони, свързани с подсъдността на делата пред ВАС, които бяха предадени на парламентарните групи. ВАС е най-натовареният съд. Не е необходимо ВАС да разглежда спорове за уволнение на чистачката само защото заповедта е подписана от министър. Пълен абсурд! Тази заповед по нищо не се отличава от заповедта, която подписва директорът на училището или пък кметът на общината, в който случай делото отива в районния съд. Затова искаме промяна в подсъдността, като с някои от тези дела да се натоварят 28-те административни съдилища, което колегите от тези съдилища го искат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай