Четвъртък,

Уникален празник на черешата, пият ракия на корем (СНИМКИ)

От: Рачо Рачев, снимки БГНЕС -
5588
Уникален празник на черешата, пият ракия на корем (СНИМКИ)
A
A
A

Ежегодният Празник на черешата се провежда днес в Кюстендил. Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения, предаде БГНЕС.

Изложбени маси на читалищата от селата, които са около 30, са аранжирани с много вкус и фантазия. На щандовете присъстват и своеобразни картини, изваяни от череши, висят и майсторски изплетени „вешала“.

„Всяка година с трепет очакваме този емблематичен за нашия град празник, изпълнен с много хора и гости, дошли да вкусят от черешовия ни свят, каза пред БГНЕС Валентина Николова от читалището в с. Жиленци.

Освен тематичната подредба в кръг, читалището предлага още сладка и черешова ракия. А срещу щанда, паното изобразява Жиленци слънцето, което всеки божи ден ги огрява и топли.

„Тази година, както и миналата реколтата е зле, заради дъжда плода се скапва още на дървото, но все пак има и едри череши“, обясни Милена Стоименова от народно читалище „Съгласие“ в Жабокрът.

Според нея тази година изкупуването на черешовия плод върви трудно, за това вината не е в трудовия човек, но почти както винаги реализацията на произведената с много труд продукцията е под въпрос.

„Произведеш го, но няма къде да го продадеш, за това хората се отказват, както и самата аз“, откровена бе Стоименова.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам. Неизменен партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.

На празника на черешата функционира и богат базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Неделя-последният ден от Празника на черешата е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.

Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички