Укротяване на цените. Две вериги с първи стъпки

Успяваме да се справим, каза министърът на икономиката

Укротяване на цените. Две вериги с първи стъпки | StandartNews.com

Две вериги с първи стъпки за овладяване на цените. Те приеха офертата на министерство на икономиката и вече обявяват цените си в специализирания сайт, който прави снимка на пазара на храни.

ВИЖ ОЩЕ: Килограм сирене по 12,90 лв.? Има го, ето къде

Към момента успяваме да укротим цените, но ние се надяваме да се постигне траен ефект, каза в интервю за бТВ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„Към момента смятам, че успяваме да укротим цените. Не сме очаквали резултатите да дойдат веднага. В опита си за овладяване на цените правителството действа систематично – със серия от инструменти и мерки“, обясни той.

Никола Стоянов подчерта, че от една страна имат за цел да информират хората за цените чрез сайта, от друга са подготвили и съответните законови промени, а от трета са затегнали контрола. Според него вече се наблюдава рязък спад в производствените цените, така че през април трябва да се усети и спад в цените в магазините.

„Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден, но очакват тази бройка да се повиши, тъй като от вчера две от веригите магазини започнаха да подават своите цени. Очакваме другата седмица да се включат и останалите“, поясни Стоянов.

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото на едро и тези в магазините, изводът е само един – да се затегне контрола върху търговците. „Явно някой по веригата се опитва да генерира по-сериозни печалби, въпреки спада в суровината при производителите“, отчете Стоянов.

Никола Стоянов припомни също така, че са готови и стикерите, които ще бъдат поставяне в магазините, за да могат хората да се ориентират, коя цена е обявена в сайта. Потребителите би трябвало вече да ги виждат в двете вериги, които подават информация към сайта за сравняване на цените, допълни той.

„Таван на цените в момента има единствено в Унгария и в Северна Македония. Навсякъде, където си въведе таван на цените, това води до рязко покачване след отпадане на ограничението. Ето защо ние работим върху Закон за тавана на надценките. Това, което ние предлагаме да се регулират по един-два артикула, за да е минимална намесата на държавата“, обясни Стоянов.

Той поясни, че тези два-три артикула от продуктова група ще се избират сред най-изгодните в момента на пазара, като производителят трябва да гарантира и съответните количества. „Тук не става дума за заместващ продукт. Ако ще е кашкавал, да е кашкавал по БДС. За това говорим. Но ще се търсят най-евтините продукти в този сегмент“, поясни Стоянов.

Служебният министър на икономиката посочи също така, че този закон ще важи за определен период и само за големите търговски вериги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай