Украински бежанци излязоха на протест. Причината

Те са притеснени и от новата заповед, която забранява настаняването в хотели

Украински бежанци излязоха на протест. Причината | StandartNews.com

Украински бежанци излязоха на протест в центъра на Приморско, съобщава БНТ. За пореден път те настояха за удължаване на програмата за настаняване в частни хотели и изплащането на допълнителни средства за изхранване.

Протестиращите са изпратили петиция до Министерския съвет, в която са посочили конкретни искания. Споделят, че към момента хотелиерите ги изхранват със собствени средства, но храната е недостатъчна, а и скоро, поради липса на средства, това може да се преустанови.

"Нямаме закуска. Хранят ни два пъти на ден със супа или каша. Недостатъчно е, но това е малкото, което имаме", каза Наталия Корнюша от Украйна, която е майка на малко дете.

Украинските бежанци са притеснени и от новата заповед, според която новопристигналите от Украйна няма право да бъдат настанявани в частни хотели, а директно ще бъдат пренасочени към държавни бази.

"По този начин се разделят семейства. Налага се да се пътува до Украйна за различни документи, например, за да започнат децата училище или детска градина. Трябват медицински документи, които могат да се вземат само от Украйна. При връщането в България обаче бежанците се пренасочват към държавни бази. Аз съм лекар, трябва да повишавам квалификацията си, като посещавам конференции. Но реших да не го правя, тъй като, ако се върна отново в България ще ме преместят, а детето ми е тук, в хотела", сподели друга от протестиращите.

Според украинците много техни сънародници, които до този момент са били настанени в частни хотели, заради липсата на храна сега са заминали за Румъния. Така хотелите стоят наполовина празни, което води до много загуби на хотелиерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай