"Уикипедия" вкарва редактор на статии с изкуствен интелект

"Уикипедия" вкарва редактор на статии с изкуствен интелект | StandartNews.com

"Уикипедия" вкарва в своя режим на работа редактор на информация с изкуствен интелект. Целта е той да засича нови статии и редакции с "ниско качество", помагайки на екипа да открива по-бързо некачествени промени в текстовете или грешки в тях, съобщава The Telegraph.

Инструментът е създаден, за да фунционира като "тамдем от рентгенови специалисти", посочват от сайта, в който всеки може да създаде и редактира статия, но не всеки има нужните качества за това. .

Комбинирайки свободни данни и свободни алгоритми за машинно учене, изкуственият интелект може да забележи нискокачествени редакции на базата на езика и контекста. Софтуерът отбелязва такива редакции, за да бъдат разгледани от човек, който ще вземе окончателно решение, посочват още специалистите от "Уикипедия".

От известния сайт посочват, че статиите за много известни личности, са станали жертва на неправилна корекция от страна на хора. И дават пример със сменената снимка Бил Гейтс, който се появи с рога и мустаци; историята на Сергей Брин от Google, за който бе написана погрешната информация, че има връзка с основателя на "Уикипедия" Джими Уейлс, както и фактът, че Тони Блеър "плакати на Адолф Хителр в стаята си, когато е бил тинейджър".

В България също има много куриозни и неграмотно написани статии в "Уикипедия". Известният шоумен Слави Трифонов винаги се е шегувал с твърденията там, че е завършил НАТФИЗ, а всъщност това не отговаря на истината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай