Удар по шофьорите! Драстично вдигат глобите

Промените ще стигнат до парламента след обществено обсъждане

Удар по шофьорите! Драстично вдигат глобите | StandartNews.com

Дигитален стикер "Гражданска отговорност" и електронно връчване и плащане на фишове при нарушение. Това са част от публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата, предложени от МВР и новото Министерство на електронното управление.

Предвидени са и по-високи глоби за шофьорите нарушители. Двойно се вдига и глобата за водачите, които не са направили технически преглед в срок – от 50 лева, глобата става 100 лева.От 20 на 100 лева пък става глобата за неправилно паркиране, за неспиране на знак СТОП и неправилно престрояване и отнемане на предимството.

150 лева ще трябва да платим, ако паркираме в паркове, градинки и площадки.

Промените ще стигнат до парламента след обществено обсъждане.

"Почти всички глоби са актуализирани с цел превенция. Смятаме това да окаже благоприятен ефект върху управлението на водачите", каза комисар Калоян Драганов от Пътната полиция.

"Законът е изцяло насочен към агресивните водачи и тези, които не зачитат другите участници в движението. Целта ни е да ги респектираме и да пресечем нарушенията в зародиш", допълни още той. Според Драганов скоростта на магистралите трябва да се намали, като междувременно да се работи върху подобряването на инфраструктурата. По думите му нашите магистрали не са за скорост от 140 км/час. Драганов предупреди, че Пътна полиция ще следи за спазване на закона по време на предстоящите празници, съобщи Блиц.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай