Четвъртък,

Учителите сами ще правят електронни уроци

От: Редактори -
Учителите сами ще правят електронни уроци
A
A
A

В бъдеще учителите ще разчитат на повече източници на информация и знание, а не само на учебниците. По проекта "Образование за утрешния ден" по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще дадем възможност те да създават електронно образователно съдържание - презентации, уроци, клипове и други, които да са достъпни онлайн. Предвидили сме и обучения как да се подготвят тези ресурси, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред учителския колектив на Първо основно училище "Св. Паисий Хилендарски" в Гълъбово.

Министър Вълчев е допълнил, че по проекта са заложени и средства за оборудване на около 10 000 класни стаи с проектори и други пособия за т.нар. фронтално обучение.

В училището в Гълъбово учат предимно деца от уязвимите групи, като според учителите всички посещават редовно учебните занятия. Министър Вълчев им е благодарил за работата по механизма за приобщаване на учениците в образователната система. "Това е една от най-важните задачи пред обществото - да обхванем децата и те да посещават редовно училище. Вие сте най-важни, защото това е резултат от вашия труд", е подчертал той.

Министър Красимир Вълчев е посетил и Професионалната гимназия по енергетика и електротехника, където над 200 ученици се обучават в специалности като "Автомобилна мехатроника" и "Топлоенергетика". Пред учителите министърът е посочил, че все повече квалификацията ще се прави съвместно с бизнеса и е припомнил, че стъпка в тази посока е новата национална програма "IT бизнесът преподава". Тя предвижда учителите да се възползват от стаж във високотехнологични компании и да обогатяват знанията и уменията си.

По-късно министър Вълчев е присъствал на празника за 141 години от създаването на Второ основно училище "Христо Ботев" и е гостувал в Средното "Васил Левски". Там той е присъствал на иновативен урок по история за деца от пети клас. Училището използва електронни дневници, в които се вписват оценките и присъствията на децата. Красимир Вълчев е споделил пред преподавателите, че се обмисля в следващите години МОН да финансира купуването на електронни дневници за всички училища. "Необходим е по-голям акцент в начина на преподаване и в търсенето на креативност у учителя. Той трябва да привлече интереса на децата и да ги направи участници в процеса - да търсят информация и да я анализират", е заявил образователният министър.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички