Учени: Започва нов етап на изчезване на видовете

Учени: Започва нов етап на изчезване на видовете | StandartNews.com

Светът навлиза в нов етап на изчезване на видовете, а причина за това са климатичните промени, замърсяването и обезлесяването. Това съобщава BBC като се позовава на резултатите от проучване на три водещи американски университета, които установяват, че е възможно хората да бъдат сред първите жертви.

Проучването на Станфордския, Принстънския и Калифорнийския университет "Бъркли" установява, че темпът на измиране на гръбначните животни е 114 пъти по-голям от нормалния. Над 400 гръбначни са изчезнали от 1900 година досега. Подобно изчезване на видове обикновено се наблюдава за период от 10 хиляди години, твърдят учените. По данни на Международния съюз за опазване на природата (МСОП), 41% от всички земноводни и 25% от бозайниците също са заплашени от изчезване.

"Ако продължим да губим видове, рискуваме да бъдат унищожени екосистемите, както и околната среда, необходима за оцеляването на човека...Този въпрос трябва да бъде изнесен по-напред в политическия дневен ред на правителствата и да не остане само на равнище министерства на околната среда", казва председателят на Комисията за оцеляване на видовете към МСОП проф. Саймън Стюарт

"Ако позволим на този процес да продължи, ще са нужни милиони години за възстановяване на живота и е възможно нашият вид да изчезне преждевременно", допълва един от авторите на проучването Жирардо Себайос.

По целия свят виждаме примерите на последните оцелели екземпляри на видове. Сами режем клона, на който седим, категоричен е проф. Пол Ерлих от Станфорския университет

По данни на МСОП, лемурът е един от най-застрашените животински видове. 94% от всички екземпляри са застрашени заради унищожението на местообитанията им на о. Мадагаскар и избиването им от местното население, което счита месото им за деликатес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай