Тунинг шоу в Лас Вегас

Тунинг шоу в Лас Вегас | StandartNews.com

Американски маниаци преработиха дори електрическия Tesla Model S

Всяка вечер по улиците на световната столица на хазарта е пълно с всевъзможни автомобили и оскъдно облечени момичета. Свят да ти се завие. В началото на ноември обаче, когато в Невада все още е топло, става по-особено. В Лас Вегас пристигат най-големите тунинг ателиета в света. За да се опише значимостта на това събитие, е достатъчно да се спомене само една цифра - пазарът на допълнително оборудване, аксесоари и услуги за автомобилите само в САЩ е на стойност 30 млрд. долара годишно. Самите автомобилни производители не могат да игнорират това и също подготвят за шоуто оригинални разработки на базата на някои от серийните си модели. Подобни фестивали на автомобилното безумие се провеждат под егидата на асоциацията SEMA (Specialty Equipment Market Association) от 1967 г. За три дни в Лас Вегас феновете успяха да видят около 150 нови проекта. Ето кои бяха най-интересните премиери на тунинг сезона есен-зима 2014/2015.

Hoonicorn RTR

Най-новото видео на майстора на дрифта Кен Блок, където дебютира новото му творение, още не се бе появило в YouTube, когато феновете успяха да разгледат детайлно този рядък тунинг продукт. Не може да не се признае, че предишният му проект - ралийният Ford Fiesta, изглеждаше достойно при изпълнението на фигури от висшия пилотаж. Сега обаче Кен смени състезателната малолитражка с форсиран класически Mustang, който изглежда потресаващо, дори когато стои на едно място. А когато излезе на пистата... Уникалният автомобил представлява симбиоза между ралийните и наскаровските традиции. Задвижването на четирите колела и специфичните настройки на шасито са като от WRC. Под капака обаче е наскаровски двигател V8 с обем 6,7 литра и мощност 845 к.с. Върху 18-инчовите колела са поставени гуми Pirelli Trofeo R, направени от смес, специално подбрана за Блок.

Scion x Riley Hawk Skate Tour xB

"Хайде в скромния ви едностаен апартамент да въплътим опияняващия дух на нюйорските нощни клубове от 70-те". Така обикновено разсъждават създателите на тв предаванията за ремонти, които гледаме по някои американски канали. По подобен начин постъпи майсторът на тунинга Скот Канемура. Той взе обикновен тойотовски компактван Scion xB и го превърна в автомобил, с който гордо би минал покрай скандално известния клуб Studio 54, ако не го бяха затворили в началото на 80-те. В комплекта влизат касети със записи на Black Sabbath, за които е отделено място под централната конзола. В колата няма никаква алкантара, а само килим с дълги власинки, както и гигантски дървени панели. Този проект е създаден под егидата на прочутия в скейтбордските среди Рили Хока, поради което под пода на багажника няма комплект за смяна на гуми, а резервно шаси за скейтборд и необходимите инструменти. Затварящият се капак върху тавана пък е оборудван за пренасяне на скейтбордове.

Toyota Camry Sleeper

Казват, че в шпионажа съществува понятието "спящ агент" (sleeper agent). Така наричат вербувания сътрудник, чиято хитрост се състои в това, че той не изпълнява никакви специални мисии, не се свързва с "центъра" и по нищо не се отличава от обикновените граждани. Просто, по нищо не може да бъде заподозрян. Зад Океана подобни тунинг проекти се наричат sleeper car. Такъв бе и показаната Toyota Camry. Пред нас е външната обвивка от серийния седан, съчетана с друг автомобил за драг рейсинг. Най-интересното в него е моторът. "Спящата Камри" получи "сърце" от пикапа Toyota Tundra, при това доста форсирано. 5,8-литровият V8 двигател е оборудван с компресор TRD и мощността му вече е 850 к.с.
За да бъде разчлелен един сериен автомобил и в същото време да се запаси външността му, е необходимо особено инженерно изкуство. По правило, след нарушаване силовата структура на каросерията, не му стига твърдостта, за да може обикновеният механизъм за отваряне на вратите да продължи да действа. Тук обаче те се отварят без проблем. И всичко това за 11 седмици работа.

Tesla Model S

Представителите на Unplugged Performance се наричат първата в света компания, специализирана в доработването на автомобили от марката Tesla. Те правят отдавна спойлери, аеродинамични и други елементи от малкия тунинг, а в Лас Вегас показаха най-пълния си досега комплект на преработен Tesla Model S. На първо място се забелязва новото "лице" на електрическия автомобил. Авторите на проекта твърдят, че предната броня е направена от същия висококачествен карбон, които доста по-прочути тунинг ателиета използват за Ferrari и Porsche.

Toyota GT86

Миналата година Toyota показа концептуален кабриолет на базата на купето си GT86, но дотам. Твърди се, че досега компанията не е успяла да реши проблема с твърдостта на каросерията. Тунинг майсторът Джереми Лукофски от Cartel Customs предлага свое решение - купе-тарга. Подвижният сегмент на покрива не е толкова голям и така твърдостта страда по-малко. За основа е взет моделът Scion FR-S, който се явява американският брат на познатите у нас Toyota GT86 и Subaru BRZ. Може би една от основните претенции към тези японски спортни автомобили е недостатъчната мощност на двигателите им. Обикновеният 2-литров атмосферник с мощност 200 к.с. не подражава въображението. Инженерите от Cartel Customs са подбрали за него турбо комплекта GReddy. И мощността вече е около 300 к.с.

Lexus RC 350 F Sport

Каросериите Rocket Bunny, измислени от японския майстор на тунинга Кеи Миура, вече имат много последователи. Най-екзотичният модел на SEMA-2014 бе купето Lexus RC 350, превърнато от Gordon Ting и Beyond Marketing в "реактивно зайче". По техническата част обаче автомобилът няма с какво да се похвали - с окачване KW и спирачки Brembo едва ли ще удиви някого. Салонът пък на практика е стандартният.

Chevrolet COPO Camaro

Трудно е да си представим, че някоя европейска компания ще започне да прави особени модификации на моделите си, ориентирани за драг рейсинг. За Chevrolet обаче това е нещо доста обичайно. Компанията се занимава със заводски тунинг на своите автомобили. Премиерата на четвъртото поколение на COPO Camaro се състоя именно на шоуто в Лас Вегас. Обърнете внимание на различните по размер предни и задни гуми, което се прави за резките ускорения на дистанция 1/4 миля. Феновете могат да избират COPO Camaro с 4 мотора - 8-цилиндрови атмосферни с обем 5,7, 6,5 и 7 литра и компресорен вариант с обем 5,7 литра.

Ford F-150

Новото, 13-о, поколение на фордовския пикап, се появи на 20 октомври тази година. А още в началото на ноември вече бяха подготвени няколко доста радикално доработки на модела. Пилотът от шампионата по рали крос Брайън Дигън например, създаде на базата на F-150, свой авторски проект - "Deegan 38". За основа е взета не най-мощната модификация на пикапа - с 3,5-литровия турбодвигател EcoBoost, който осигурява мощност от 365 к.с. Той обаче го форсира до 600 кончета. Като хвърлим поглед върху огромните колела, ще ни стане ясно, че с такава мощност нито един офроуд участък, колкото и тежък да е, няма да е препятствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай