Църквата недоволна от проекта за пл. Св. Неделя

Свещеници смятат, че проектът е неосъществим, заради достъпа до едноименния храм

Църквата недоволна от проекта за пл. Св. Неделя | StandartNews.com

Проектът за обновяване на пространството около храм "Св. Неделя" в София предизвика недоволството на работещите в църквата. Според тях, макар и спечелил международния конкурс, който Столичната община обяви, той не е осъществим предвид дейността на храма.

"Църквата е общество от вярващи - и духовници, и миряни. Не бива да се делим, че ето, видите ли църквата прави за свое удобство тук да влизат коли. Ние говорим за удобство на целия богомолен народ - това е дом Божий. Естествено, че като проект е добре да бъде пешеходна зона, да се направят някои промени, които са за добро, но при всички случаи трябва да се запази духът на това свято място", категоричен е отец Кирил Попов, свещеник в храма “Св. Неделя”.

Според арх. Ясен Кьосев, член на журито, одобрило проекта, обаче "архитектурните и градоустройствени проекти преминават през различни фази.

"Тази първа конкурсна фаза е предназначена в разработката да се видят най-главните неща, а те тук са три. Едното е, че се развива пешеходната зона, която съществува. Второто е, че има щадящо отношение към археологията, която няма да се разпробива с ниско ниво, тъй като римските останки са 40 см под нас. И третото е, че се създава единна архитектурна композиция в двете половини на площада - източната и западната", обясни архитектът.

"Изискванията за достъп са заложени още в заданието. Тогава сме се срещали с представители на Богословския факултет. При всички случаи е заложено изискването за достъпност", каза Кьосев.

Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за площад "Св. Неделя", на който се намира и едноименната църква.

"Считам, че проектът предвижда запазване на всички елементи на недвижимата културна ценност храм "Св. Неделя", включително рампата, стълбите, дърветата, независимо дали те са изобразени на всички тримерни картинки", посочи арх. Ясен Кьосев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай