Цивилизация - осветени спирки в София

Шрифта на табелите в града ще е уеднаквен

Цивилизация - осветени спирки в София | StandartNews.com

Спирките в центъра на София ще бъдат осветни, а шрифта на табелите в града ще е уеднаквен. Това е заложено в изцяло новата наредба за градската среда, гласувана от Столичния общински съвет.

С нея се цели въвеждане на единни правила за всички елементи в столицата - настилки, пейки, колчета, фасади, шрифтове на табелите.

В документа историческият център е обособен в две зони и за тях има задължителни стандарти за цвят, форма, материал, осветеност, стил, размер, разположение и композиция.

За всички останали части - широк център, стари периферни квартали, индустриални зони, изискванията са по-сводобни. Допустимите цветове за фасадите на сградите са ограничени до нюанси на бежово, жълто, оранжево, червено, сиво и зелено, но в центъра те могат да са само три. Общо шестте цветови палитри имат за цел да доведат до общо стилово единство.

За да се стигне до него, стандарти се въвеждат и за изгледа на информационните, туристическите, узакателните и всякакъв вид табели. Те ще бъдат с унифицирани шрифтове от фамилията "София Санс", подчинена на техническия стил от началото на XX век.

Спирките на градския транспорт също се си приличат по визия, разликите ще бъдат в наличието или липсата на елементи, като реклами, кошчета, навеси.

Най-общо спирките ще са два вида - в централната част и представителните обществени места, и в останалите зони. Дизайнът на първите включва осветление, рекламни пана, ламинирано стъкло, отоплителна и климатична техника. Вторите - без електричество, а материалите ще са вандалоустойчиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай