ЦИК ще свърши работа и в непълен състав

ЦИК ще свърши работа и в непълен състав | StandartNews.com

София. Ивилина Алексиева е новият председател на Централната избирателна комисия. С фалстарт ли тръгна новият състав на комисията, ще се сложи ли край на чувалите с бюлетини и каква е ползата от експерименталното гласуване. С тези въпроси я потърсихме за отговор час след първото заседание на ЦИК.

- Г-жо Алексиева, впечатленията ви от първото заседание на комисията?
- Не познавам колегите, но биографичните им справки са изключително впечатляващи, така че съм спокойна. В този състав ЦИК ще може да изпълнява пълноценно функциите си. Доброто в новия състав на комисията е, че се осигурява приемственост. Мисля, че 7 човека са хора, които участват и в състава на предходната ЦИК. Така минимизираме и грешките, които могат да се получат при изцяло нов състав.
- Не е ли проблем, че новата ЦИК не е в пълен състав?
- В качеството си на председател казвам, че за мен няма никакъв проблем ЦИК да започне да работи. И затова и свиках заседанието още днес (б.а.- вчера). За да работи комисията, са необходими 50+1 от членовете, а те са конституирани. Кворумът, с който се вземат решенията, е 2/3, така че не виждам проблем.
- По време на избори обаче следват дежурните констатации, че администрацията по места не е достатъчно подготвена. Как ще решите този проблем?
- Изборният кодекс е помислил и за това. Според неговите разпоредби ЦИК трябва да създаде обучително звено, което да извърши обучение не само на районните избирателни комисии, но и да участва в обученията на секционните избирателни комисии, които се организират от РИК.
- Как ще разясните на хората ролята на Обществения съвет към ЦИК?
- Кодексът възлага и се надявам това да се случи, ролята на Обществения съвет към ЦИК да бъде за създаване на гаранции за честни, свободни и демократични избори. Общественият съвет ще бъде формиран от организации, които са били наблюдатели на изборите.
- Нов момент е обжалването на решенията на ЦИК, но няма ли риск да се забави прилагането им?
- Разбира се обжалването на решенията удължава сроковете за определени действия, но в самия Изборен кодекс те са много добре предвидени. Държа да подчертая, че едно обжалване по съдебен ред винаги създава по-добра гаранция за свободни и честни избори. Между другото в редица свои доклади Венецианската комисия е отправила препоръки актовете на изборните комисии да подлежат на съдебен контрол. И това е първият кодекс, в който това се случва.
- Ще решите ли проблема с чувалите за бюлетините?
- Разнасянето на чували и по този Изборен кодекс е нарушение. Този проблем може да бъде решен единствено със сериозен контрол от страна на ЦИК към РИК и от РИК към секционните комисии.
- По-лесно ли ще се работи с новия Изборен кодекс?
- Не. С новия Изборен кодекс дори ще е по-трудно от гледна точка на това, че той вменява много повече задължения и много повече работа на ЦИК. Но това е за добро, защото по този начин ще се гарантира в много по-голяма степен прозрачността в работата на комисията.

Всички трябва да сме наясно, че няма съвършен закон. След приключване на евроизборите ЦИК трябва да изготви доклад, в който ще бъдем достатъчно критични и самокритични. Така можем да установим най-добре евентуалните слаби места. И да приложим мерки за тяхното отстраняване. В този доклад ние ще оценим и прилагането на Изборния кодекс. И ще дадем своите предложения към народните представители за неговото усъвършенстване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай