Ценни мощи идват в столичния храм „Света Петка“

Утре ще бъдат посрещнати мощите на Светия кръст Господен, на Света Петка и на Света Екатерина

Ценни мощи идват в столичния храм „Света Петка“ | StandartNews.com

Утре от 9 часа ще бъдат посрещнати мощите на Светия кръст Господен, на Света Петка и на Света Екатерина в столичния храм „Света Петка“ в квартал „Орландовци“. В момента те се съхраняват в Софийската митрополия, но са подарък от Доростолска епархия, обясни отец Петър Христов.

„В нашия храм нямахме свети мощи и изпратихме молба до ръководството на Доростолска епархия, която начело с временно управляващия  я  митрополит Антоний откликна на молбата ни. Те ще бъда поставени в специална мощехранителница и ще бъдат изложени за поклонение в храма  „Света Екатерина“, намиращ се в същия двор. Ценен подарък за празника от анонимен ктитор е и икона на Света Петка, зографисана от гръцки майстор“.

Тържествената литургия ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Софийската епархия, в съслужение с нейния протосингел  Василий и храмовото духовенство. След нея ще бъде извършен водосвет и откриване на новопостроения енорийски център към храма. В него ще има  неделно училище, магерница и игуменарна. Три стаи ще бъдат предоставяни безплатно на духовници от провинцията, които са дошли по лични или служебни дела в столицата. Храмът бе обновен изцяло през последните години, а на 1 юли 2019 г. в храма бе посрещната чудотворната икона "Св. Богородица Скоропослушница“, която е изработена в Света гора от монаси в манастира Дохиар.

А на 24 ноември  2018 г. в двора й  бе осветен и храмът „Света Екатерина“. Утре и много църкви в България, носещи името на Света Петка Българска, ще отбележат своя храмов празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай