Цацаров отличи прокурорката по делото с/у имамите

Награди получиха Недялка Попова от ОП-Пазарджик, следовател Даниела Янева от ОСлС към ОП–Пазарджик, и екипът от ДАНС, работили по случая

Цацаров отличи прокурорката по делото с/у имамите | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора по делото за разпространение на радикален ислям Недялка Попова от ОП-Пазарджик, следовател Даниела Янева от ОСлС към ОП – Пазарджик, и екипа от ДАНС, работили по случая, за образцово изпълнение на служебните им задължения.

Делото за разпространение на радикален ислям е образувано на 4.06.2009 г. в ОП- Пазарджик срещу неизвестен извършител по престъпление по чл. 109 ал. 1 и ал. 2 във вр. с чл. 108 ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че се касае за нелегална структура на ислямската организация „Ал Уакф Ал Ислами”, в която участват български граждани, завършили Ислямски университет в гр.Медина, Саудитска Арабия. Ръководителите на структурата развиват дейност по налагане и утвърждаване идеологията на радикалния ислям  - „салафизма” .  Организацията е  развивала дейност на територията на три области – Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска.

На 04.10.2010 година са направени искания до ОС - Пазарджик за претърсване на жилища и помещения, ползвани от организацията. На 06.10.2010 г. е проведена операция на територията на трите области от прокуратурата и агенти на ДАНС, като са иззети множество вещи, литература и пари.

Обвинителен акт в ОС Пазарджик е внесен на 14.06.2012 г. срещу 13 лица. Делото е известно като „Делото срещу 13-те имами“. 

С присъда от 2014 г. на ОС Пазарджик са осъдени  на лишаване от свобода:

- Саид М. от гр.Сърница/една година условно и 3000 лева глоба/ 

- Абдуллах С. от с.Кандови,общ.Велинград /девет месеца лишаване от свобода и 3000 лева глоба/,    

- Ахмед М. от гр. Пазарджик/ една година лишаване от свобода с прибавени 3 години от предишна присъда и глоба в размер на 5000 лева/.

На останалите е постановена глоба.

Присъдата е протестирана и обжалвана пред Апелативен съд -  Пловдив. Съдът постановява глоби за Саид М. и Абдулах С. На Ахмед М. наказанието е увеличено на 2 години лишаване от свобода.

Следва обжалване на въззивната присъда пред ВКС от Ахмед М. Присъдата е отменена в цялост, включително и в частта, в която е влязла в сила за глобите. Върховният касационен съд връща делото на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане.

Апелативен съд – Пловдив разглежда делото, като в него участва наблюдаващия прокурор от ОП – Пазарджик Недялка Попова.

На 30.03.2018 г. Апелативен съд – Пловдив потвърждава присъдата на Окръжен съд – Пазарджик спрямо Ахмед М. Присъдата отново е обжалвана от подсъдимия пред ВКС.

На 25.04.2019 г. Първо наказателно отделение на ВКС осъжда Ахмед М. на 1 г. лишаване от свобода. Към нея е присъединено и наказание от предишна присъда на Окръжен съд  - Пазарджик, в сила от 20.11.2004 г. от 3 години лишаване от свобода. Остава и глобата в размер на 5000 лева.

Ахмед Муса Ахмед е задържан още същия ден и приведен в Затвора гр. Пазарджик за изтърпяване на общо наказание от 4 години лишаване от свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай