Цацаров коментира решението на президента

Обяви какво следва с процедурата за избора на Гешев

Цацаров коментира  решението на президента | StandartNews.com

 

Президентът Румен Радев е изпълнил възможността, дадена му от Конституцията, да не подпише указа за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава "Монитор".


"Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото, както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не - е съвсем отделен въпрос", коментира Цацаров.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече не може да направи предложение за кандидат за главен прокурор, защото това е процедурата, разписана в Конституцията, каза още Сотир Цацаров.

„Процедурата оттук-насетне продължава по следния начин: на първо място – указ на президента, който указ очевидно беше факт. На второ място: публикуване на този указ или обнародването му в Държавен вестник. Оттам-насетне: заседание на Висшия съдебен съвет. Две възможности: гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам-насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност: ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура“, обясни главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай