Цари Мали град - чудо номер едно за 2013 г.

Цари Мали град - чудо номер едно за 2013 г. | StandartNews.com

София. "Българското чудо за 2013 година е Цари Мали Град". Това заяви главният редактор на в-к "Стандарт" г-жа Славка Бозукова, която съобщи победителят в националната кампания "Чудесата на България" от ефира на ТВ7.

Реставрираната римска крепост край Белчин взе солиден аванс от електронния вот на www.bgchudesa.com и остана на върха след окончателното гласуване с SMS-и.

Чудо номер едно за 2013 година събра 64, 59%, на второ място остана Златото на гетите, за което гласуваха 17, 94 %. Последни са мощите на Св. Йоан Кръстител- с 17, 47 %.

"Може би и аз се вълнувам колкото всичките участници. За мен истинският победител е българският дух, защото в годините и времената, в които живеем, на една чудовищно разделена нация, мисля че това е котвата, която ни държи. Не искам да гледате на това класиране като едно обикновено състезание като "Кой е по-по-най". Това е един референдум, в който участваха един милион българи. Настояваме още следващата година държавата да предвиди инвестиции във всички Чудеса от Топ 10", добави г-жа Бозукова.

Самоковското село Белчин до вчера беше известно с минералните си води. Но от тази вечер цяла България ще говори за уникалния исторически комплекс Цари Мали град- реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в.

Затрупан от прахоляка на времето, хълмът Свети Спас в продължение на хилядолетия бе скрил една дълговечна история. Под пластовете на забравата в продължение на векове стоели скътани късчета от древно познание и драматични събития; свидетелства за появата и гибелта на империи и малките истории на обикновените хора, живели по тези места.

Културно-историческият комплекс при Мали Град в село Белчин бе официално открит с тържествен водосвет от знеполския епископ Йоан на 28 юни тази година.

Изграждането на крепостта Цари Мали град е започнало още по време на управлението на император Валент (364 - 378 г.) Мястото е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя.

Комплексът започва работа с посетители на 20 юли, със серия от зрелищни възстановки на древни битки, концерти и забавления за деца.

„Реставрираната антична крепост Цари Мали град" е едно от новите чудеса на модерна България". Това каза при откриването на впечатляващия обект над самоковското село Белчин министърът на културата д-р Петър Стоянович. Той подчерта, че българинът е готов да опазва своето културно наследство така, че да го превърне в отправна точка на нашия туризъм и бизнес.

До Цари Мали град се стига по няколко начина. Любителите на туризма могат да ползват две екопътеки. За тези, които не обичат да слизат от автомобилите си, има асфалтиран път. Съществува и релсов лифт, от прозорците на чиито кабини по време на изкачването и слизането посетителите могат да се наслаждават на панорамата на Палакарията както се нарича долината между Витоша и Рила. Въженият мост е друг начин за предвижване, който води от външния вход на крепостта до цитаделата и се харесва най-много от малките посетители.

Цари Мали град бе фаворитът на българите във втория тур от националния електронен вот за Чудесата на България, който приключи в нощта на 28 октомври. С 49,10% от гласовете римската крепост спечели надпреварата за определяне на топ 10. На второ място бе златото на гетите от Омуртагова могила, а бронзът остана за Неолитния човек от Кар дере.

До края на третия етап на класацията от националния електронен вот за Чудесата на България, който приключи точно в 00:00 ч. на 17 срещу 18 ноември, бяха дадени над 700 000 хиляди гласа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай