Вторник,

Цари Мали град - чудо номер едно за 2013 г.

От: Администратор -
16530
Цари Мали град - чудо номер едно за 2013 г.
A
A
A

София. "Българското чудо за 2013 година е Цари Мали Град". Това заяви главният редактор на в-к "Стандарт" г-жа Славка Бозукова, която съобщи победителят в националната кампания "Чудесата на България" от ефира на ТВ7.

Реставрираната римска крепост край Белчин взе солиден аванс от електронния вот на www.bgchudesa.com и остана на върха след окончателното гласуване с SMS-и.

Чудо номер едно за 2013 година събра 64, 59%, на второ място остана Златото на гетите, за което гласуваха 17, 94 %. Последни са мощите на Св. Йоан Кръстител- с 17, 47 %.

"Може би и аз се вълнувам колкото всичките участници. За мен истинският победител е българският дух, защото в годините и времената, в които живеем, на една чудовищно разделена нация, мисля че това е котвата, която ни държи. Не искам да гледате на това класиране като едно обикновено състезание като "Кой е по-по-най". Това е един референдум, в който участваха един милион българи. Настояваме още следващата година държавата да предвиди инвестиции във всички Чудеса от Топ 10", добави г-жа Бозукова.

Самоковското село Белчин до вчера беше известно с минералните си води. Но от тази вечер цяла България ще говори за уникалния исторически комплекс Цари Мали град- реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в.

Затрупан от прахоляка на времето, хълмът Свети Спас в продължение на хилядолетия бе скрил една дълговечна история. Под пластовете на забравата в продължение на векове стоели скътани късчета от древно познание и драматични събития; свидетелства за появата и гибелта на империи и малките истории на обикновените хора, живели по тези места.

Културно-историческият комплекс при Мали Град в село Белчин бе официално открит с тържествен водосвет от знеполския епископ Йоан на 28 юни тази година.

Изграждането на крепостта Цари Мали град е започнало още по време на управлението на император Валент (364 - 378 г.) Мястото е избрано преднамерено и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на нейната западна част. Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието, рудните залежи с магнетитов пясък в целия район и стратегическото кръстовище на два антични пътя.

Комплексът започва работа с посетители на 20 юли, със серия от зрелищни възстановки на древни битки, концерти и забавления за деца.

„Реставрираната антична крепост Цари Мали град" е едно от новите чудеса на модерна България". Това каза при откриването на впечатляващия обект над самоковското село Белчин министърът на културата д-р Петър Стоянович. Той подчерта, че българинът е готов да опазва своето културно наследство така, че да го превърне в отправна точка на нашия туризъм и бизнес.

До Цари Мали град се стига по няколко начина. Любителите на туризма могат да ползват две екопътеки. За тези, които не обичат да слизат от автомобилите си, има асфалтиран път. Съществува и релсов лифт, от прозорците на чиито кабини по време на изкачването и слизането посетителите могат да се наслаждават на панорамата на Палакарията както се нарича долината между Витоша и Рила. Въженият мост е друг начин за предвижване, който води от външния вход на крепостта до цитаделата и се харесва най-много от малките посетители.

Цари Мали град бе фаворитът на българите във втория тур от националния електронен вот за Чудесата на България, който приключи в нощта на 28 октомври. С 49,10% от гласовете римската крепост спечели надпреварата за определяне на топ 10. На второ място бе златото на гетите от Омуртагова могила, а бронзът остана за Неолитния човек от Кар дере.

До края на третия етап на класацията от националния електронен вот за Чудесата на България, който приключи точно в 00:00 ч. на 17 срещу 18 ноември, бяха дадени над 700 000 хиляди гласа.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички