Четвъртък,

Царево остава на тъмно, режим на тока в Казанлък

От: Агенция Стандарт -
133
Царево остава на тъмно, режим на тока в Казанлък
A
A
A

Общини са принудени да пестят от ток и отопление, за да покриват разходите си. Това се случва и в Община Царево, където, въпреки че ръководството има сключен договор за ток на пазарни цени, приходите не покриват предвидените разходи.

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев заяви за "Твоят ден", че сметките за ток са двойни. Миналият януари електричеството е струвало 40 000 лева, сега - 86 000.

Според него не цените на тока са най-важният проблем за всички общини, а нарастващите цени на всички стоки, горива и услуги.

"Вчера държавата обяви, че няма да има помощ за общините. Искам да припомня, че държавата са хората и ако не им се помага, на кого друг?!", запита той.

От Община Царево са били далновидни и са предвидили отопление с алтернативни източници и сега преминават от пелети на газьол, който в момента е по-евтин.

Кметът се надява гражданите да не усетят други неудобства заради ограниченията, които се налагат, за да се пестят средства, освен че няма да има улично осветление.

Заради тройно по-високите цени за електроенергия в Община Казанлък също се въвежда режим на уличното осветление.

В град Казанлък вече се прилага контролирано регулиране на уличното осветление в часовете след 22,00 ч. като лампите ще бъдат спирани наполовина.

С цел оптимизация на разходите за улично осветление по населените места в общината към кметовете предстои издаването на нарочна заповед за създаване на организация по места за спиране на уличното осветление по градове и села  между часовете 23,00 и 04,00. Те трябва да направят оглед и да изготвят опис на всички осветителни тела с високо потребление /живачни лампи/ за всяко населено място.

При едно и също потребление, сметките и цените за електроенергия само за улично осветление са увеличени тройно спрямо декември 2020 г. и декември 2021 г.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички