Триумфалното завръщане на Чакърдъкова

Зала 1 на НДК стана на крака пред желязната Николина

Триумфалното завръщане на Чакърдъкова | StandartNews.com

София. Странни неща се случиха на концерта на Николина Чакърдъкова в сряда вечерта. Правителствената ложа беше напълно пуста, а в зала 1 на НДК нямаше и едно свободно място. Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка бяха седнали сред простосмъртните фенове.

Славеят на Пирин се завърна на бляскавата сцена след шестгодишно принудително и мъчително отсъствие. Може би затова първите й благодарности бяха към Господ и докторите, упорито и всеотдайно борили се за живота й. Нерадостните слухове за тежкото онкологично заболяване на Николина Чакърдъкова дълго тревожеха нейните почитатели. След нейния бляскав спектакъл те вече могат да бъдат съвсем спокойни. Голямата артистка застана под прожекторите по-жива и по-красива от всякога. Тя се завърна, за да ни каже, че: няма по-голямо богатство от здравето, силата, мира и любовта. Че те не се продават и с пари не се купуват. Тези думи всъщност са от последния куплет от стара песен. "Знам я още от детството си, но никога не дойде ред да я изпълня. Струваше ми се наивна, елементарна. Но през последните години, когато ми беше най-трудно, думите й непрестанно се въртяха в главата ми", сподели Николина. Тук сълзи задавиха облечената в дълга бяла рокля прекрасна жена. "Няма да плача. Живи сме, здрави сме и ще ни има". Аплаузи поглъщат последните й думи. Маестро, музика! С виртуозите от оркестъра на "Фолклор" ТВ започва концертът на Чакърдъкова, неслучайно наречен "Най-голямото богатство".

Огромната стена в дъното на сцената изведнъж се превръща в тиха градска улица. Кротък вятър си играе с пердетата. След малко пред смаяната публика се издига сводестият чардак на писана балканджийска къща. Провисват шарени черги, кипрят се огромни букети цветя. Тежката дъбова врата се отваря и от нея излиза Николина, облечена в поредния си нов тоалет. По време на концерта тя смени пет костюма. И всеки от тях в неподражаемия й стил на войводите и невестите.

Петруно, пиле шарено... Този път микрофоните са в ръцете на четиримата хороводци от Неврокопския танцов ансамбъл. Публиката пее с тях и им се радва сякаш са братовчеди. И това като че ли не е далеч от истината. Непредубеденият хроникьор започва да си мисли дали цялото Гоце Делчев не е тук. Веят се плакати, някой съвсем по роднински подвиква: "Куне, обичаме те", летят целувки. "Кате, Катерино, като се жениш, мен да вземеш... Да не вземеш даскалчето, щото то няма къща", пее Николина. Явно и тогава учителите не са били добре материално.

"През тези шест години имаше моменти, в които не вярвах, че това ще се случи. Победих благодарение на вашата подкрепа, на моя голям мерак и любов към вас", откровеничи г-жа Чакърдъкова и пак благодари на лекарите. "Поклон пред всички вас. Не мога да ви опиша щастието си". И в този момент настава мигът, който публиката през всичкото време чакаше, но не знаеше дали ще се случи. Николина рипна в лудешко хоро. Както някога. Истински вулкан, чиято лава подпали всичките четири хиляди в залата. На сцената не танцуваха краката, ръцете, сърцето, а човешкият дух. Жив и всепобеждаващ. А за да докаже, че всичко лошо е назад. Макар и задъхана от умора, Чакърдъкова полудя в ритъма на следващото хоро.

Обявяват часа на публиката и огромната зала изведнъж отеснява още повече. Дълго хоро тръгна между редовете. Предвожда го родният трибагреник: "Море сокол пие..." Залата пее в еуфория. Един до друг в ритъм подскачат ученички, на чиито тениски е ликът на Николина, президентът Георги Първанов, пенсионерки, чиновнички, инженери и доктори. Над всичко обаче е песента. Николина Чакърдъкова тръгва от човек на човек. Иска да пипне и поздрави всеки. Сърдечно прегръща адвокат Тодор Батков, съгражданите си, лекарите. От началото на концерта се минали повече от два часа. Краят обаче не се вижда. "Хубава си, моя горо", пеят 4000. Всички на крака. Звучи: "Горда Стара планина". Влага пълни очите. "Бях си забранила да планирам дори месец напред, но вече зная какво ще правя. Ще живеем, за да се срещаме, да бъдем щастливи и да ни е хубаво", радва се Николина Чакърдъкова. И обявява: "Каня ви точно след година на коледен концерт в зала "Арена Армеец". Ще има дансинг за танцуващите и сцена за пеещите. Дрес код народни носии".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай