Трифонов - нов популист, Борисов - стар тип

Това интересно мнение лансира политолог по БНТ

Трифонов - нов популист, Борисов - стар тип | StandartNews.com

Наш политолог се открои с интересен анализ за резултатите от парламентарните избори. Има достатъчно поводи да се свали едно правителство, заяви политологът Страхил Делийски.

Оттук нататък цялостното усещане, че политическият ни процес е счупен, сбъркан, произвежда възможността да бъде омагьосан през някакви образи, защото ако се разкаже такъв, какъвто е, никой няма да го хареса.

Има усещането, че не само г-н Трифонов, а всички политически лидери имат интереса да оставят гражданите да си доизмислят какво им е в главите, за да не разберат какво наистина им е в главите, коментира Делийски.

На тези избори популизмът от нов тип победи традиционния български популизъм. Борисов е популист от стар тип, аналогов популист. Имаме един популист от нов тип – проектът му е направен по всички правила на модерния популистки проект, каза още политическият анализатор.

Можем да очертаем три варианта за развитие на ситуацията след изборите - експертен кабинет с ограничен мандат, кабинет антиГЕРБ, подкрепен от "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" с подкрепата на БСП. Вариант три е предсрочни избори към средата на юли. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ политологът Димитър Ганев.

Протестният вот не намери един логичен изразител в лицето на БСП. В столицата намери много ясен изразител в лицето на "Демократична България", а извън София младите хора се идентифицираха с г-н Трифонов.

Слави Трифонов е единственият нов на терена на българската политика, а в случай на наказателен вот, когато се огледате, търсите кой е новият, заяви Ганев.

По-реалният вариант е да има нови избори, посочи политологът Христо Панчугов.

Не виждам при настроенията в обществото и при заявките на политическите лидери как може да се състави едно устойчиво мнозинство. Добрата новина е, че протестът не е бил напразен и че пропорционалната избирателната система отрази адекватно настроенията в българското общество, отбеляза Панчугов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай