Търговците в Одрин напълниха сергиите, чакат българите

Сега 99 процента от икономиката на Одрин зависи от клиенти от България, казват комшиите

Търговците в Одрин напълниха сергиите, чакат българите | StandartNews.com

Търговците от Одрин чакат с нетърпение клиентите си от България, след като нашето правителство облекчи условията за влизане в Турция в рамките на мерките срещу епидемията от Covid-19.

С новото решение, влязло в сила от 1 февруари, от българските граждани със сертификат за ваксинация вече няма да се изисква PCR тест при влизане в България.  

Българските туристи през последните месеци задоволяват всичките си нужди от Одрин - от лекарства, храна, облекло, стоки за бита, почистващи препарати и дори мебели, защото цените са изключително изгодни.

Като чуха новината миналата седмица, търговците заредиха с нова стока магазините и започнаха трескаво да чакат клиентите си от България, пише "Марица".

Търговците очакват вълна от пазаруващи в петък, събота и неделя.

Даниел Димитров, който беше един от първите българи, дошли още във вторник, веднага след като облечените мерки влязоха в сила, каза, че се радва, че изискването за PCR тест е премахнато. „Днес е първият ден. Беше много хубаво, че задължението беше отменено. Условията за пазаруване тук са все още много изгодни за нас." 

Емин Гавас, който също е от България, каза: „Ще има повече тълпа в петък и през уикенда. Ние дойдохме по-рано сутринта. Ще пазаруваме и се връщаме. Купихме сирене и баклава. Доволни сме, че пътуването се облекчи. Вече минавам без да правя PCR тест за Covid-19. Само който не е ваксиниран ще трябва да се тества, за да може да дойде в Турция и при връщане в България. Но тестовете в Турция струват едва около 30 лева.  Препоръчвам на всички да се ваксинират. Ваксинацията е много важна за здравето", каза той.

Търговецът от Одрин Мехмет Коюнджу заяви, че се подготвят и чакат българските граждани да дойдат през уикенда. Но също така имат сътрудничество с клиентите от България и от сега  получават поръчки от там. Така когато пристигнат клиентите, няма да губят време, а направо си получават поръчките. 

Суат Фахри, който също дойде да пазарува от България, каза: "Изискването за PCR теста е премахнато, и тъй като е делничен ден, нямаше много хора. Дойдох да пазарувам, но ще да разгледам и забележителностите в Одрин. Чух, че почивните дни са много по-натоварени."

Един от търговците в Бостанпазаръ, Метин Доган, каза: „Засега посещаемостта от България е слаба. Очакваме да дойдат в петък, на Улус пазара, както и през уикенда. Надяваме се да дойдат, защото турците нямат толкова пари за покупки вече. Ние изнемогваме финансово. Сега 99 процента от икономиката на Одрин зависи на клиенти от България. Българите идват и пазаруват от мен, а аз харча парите, които печеля, за пазаруване от други търговци тук. Това е финансова верига. Очакваме натоварен петък и събота.", каза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай