Тревожна статистика! Колко аборта се правят у нас

През последните години абортите са повече от ражданията

Тревожна статистика! Колко аборта се правят у нас | StandartNews.com

Над 30 процента от бременностите в България завършват с аборт. Това каза пред журналисти проф. Асен Николов, началник на Родилно отделение в „Майчин дом“ и председател на Българското дружество по акушерство и гинекология, цитирайки данни от Националния статистически институт. Пикът на абортите в България е през 70-те години, когато абортите са били повече от родените деца и е имало 150 хиляди аборта срещу 130 хиляди родени бебета за една година, посочи той.

През последните близо 40 години в България абортите са повече от ражданията, допълни лекарят. По думите му след 2000 г. раждаемостта започва да се повишава. България е на трето място в Европа след Армения и Грузия по брой аборти, извършени на жени във фертилна възраст, посочи още проф. Николов, позовавайки се на данни от „Евростат“. В Европейската общност страната ни е на първо място по брой аборти на жени във фертилна възраст (15-49 г.). Жените във фертилна възраст в България през 2017 г. са били 1,5 милиона, а през 2021 г. са 1.4 милиона, като причините за намаляването на броя им са застаряването на населението и миграцията, каза още проф. Николов.

Според нормативните документи в България жената може да прекъсне по свое желание бременността си преди 12 гестационна седмица, независимо дали тя има или не деца, припомни проф. Николов. 

Абортът крие редица рискове, включително, макар и рядко, е възможно да се развие сепсис или септичен шок. Рисковете вследствие на аборт са по-високи сред жени, засегнати от диабет, от бъбречни или белодробни заболявания, посочи още проф. Николов. Лекарят апелира за навременни мерки с цел намаляване на нежеланата бременност и на броя на абортите.

Всяка четвърта бременност в света завършва с аборт, каза проф. Иван Костов, директор на „Майчин дом“. Насоките на Световната здравна организация за контрацепция са свързани с възможно най-малко количество хормон в контрацептивите, използване на нови активни формули, адаптация на клиничните процеси към женската физиология. По данни на ООН в световен мащаб жените в репродуктивна възраст, използващи орална контрацепция, са над 150 милиона, като това са 16 процента от всички методи за контрацепция, посочи проф. Костов. По думите му три процента от всички жени във фертилна възраст в България приемат орални хормонални контрацептиви, което е близо 8-10 пъти по-ниско в сравнение с държавите от ЕС. 

Първоначално разработени за целите на контрацепцията, хормоналните таблетки днес се използват за профилактика и лечение на заболявания, а употребата им води до подобряване на качеството на живот, каза д-р Гергана Коларова, директор на Първа АГ-болница „Св. София“. По думите ѝ хормоналната контрацепция успешно повлиява нередовна менструация, доброкачествени заболявания на гърдата, дисменорея, поликистоза на яйчниците, ендометриоза. 

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай