Тревога. Изчезват ли българите?

Извадиха неприятна прогноза

Тревога. Изчезват ли българите? | StandartNews.com

Тревожна статистика, свързана с българското население.

Според прогноза на Националния статистически институт до 2080 г. населението ни ще се стопи до 4,8 млн. души, пише Факти.бг.

Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ съобщи, че се работи по актуализираната демографската прогноза за развитието на населението по пол и области в перспектива до 2085 година и се очаква тя да бъде готова до края на годината.

Няма статистически демографски показатели, които да определят кога една държава изчезва. Една държава не може да спре да съществува, тази територия винаги ще остане. Тук са живели и 2 млн. души, и 9 млн., и сега - 6,5 млн., въпросът е какви хора ще пребивават на тази територия, коментира експертът.

При последното преброяване през 2021 г. статистиката отчете, че населението на България вече е 6 519 789 души, интензитетът на намаление се е увеличил спрямо предходните преброявания, почти 24 процента от населението на страната е на 65 и повече навършени години.

Положителната новина е повишаването на образователното равнище на населението – всеки четвърти е с висше образование, но става дума за количествено измерение на показателя, защото преброяването не може да установи качеството на образованието, напомни експертът.

При последното преброяване бе отчетено, че населението е с 844 000 души по-малко спрямо предходното, като 500 000 са от негативен естествен прираст и малко над 344 000 са от отрицателно миграционно салдо – хора, които са напуснали страната и не са се върнали в родината си.

Процесите в областта на демографията, които се случиха поради ковид пандемията – високата смъртност, отчетеният голям поток на миграция от градовете към селата и завръщането на българите в родината, не се оказа устойчива тенденция, коментира Костова и допълни, че това е временно явление, породено от глобалната пандемия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай