Трети път уволняват шефа с "къщата за тъщата"

Янаки Червеняков отстранен от министър Танева за уронване престижа на ДФ "Земеделие"

Трети път уволняват шефа с "къщата за тъщата" | StandartNews.com

Заемащият високи постове в Държавен фонд "Земеделие" Янаки Червеняков, прочул се с изградената с европари къща за гости, ползвана от тъща му като лична вила, е уволнен от земеделския министър Десислава Танева. Това е третото освобождаване на Червеняков от ДФЗ за последните години, съобщи пред bTV зам.-изпълнителният директор на фонда Калоян Костадинов.

Първото уволнение на Червеняков от ДФЗ е било преди 2014 година, но Костадинов заяви, че не е запознат с мотивите за него.

През 2016 г., когато шеф на фонда бе Румен Порожанов, Янаки Червеняков е началник-сектор в дирекция "Договориране по прилагане на мерки по Програмата за развитие на селските райони". През април 2016 г. обаче той е уволнен за втори път от фонда. Официално от земеделското министерство съобщават, че освобождаването му е заради пропуски при подаването на "задължителните декларации от държавните служители".

Оказа се обаче, че неговата тъща е спечелила два европроекта, одобрени от ДФЗ, като единият е за къща за гости в село Лиляново, община Сандански, която не се ползва по предназначение, а като лична резиденция.

През декември 2017 г. Административният съд възстановява Червеняков на работа заради допуснати куп нарушения при освобождаването му от работа.

Преди две седмици скандалният шеф е уволнен за трети път. Този път със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева за уронване престижа на администрацията, уточни Калоян Костадинов.

Днес експерти от Фонд "Земеделие" трябваше да извърши изненадваща проверка в къщата на тъщата на Червеняков, но тя беше заключена. Отвън изглеждаше, че е празна, а според сайт за резервации трябва да е пълна.

Малко по-късно пред имота все пак се появи мъж, представил се за близък на тъщата на Янаки Червеняков, който отключи и допусна един от служителите на ДФЗ вътре, но не разреши да се снима. Къщата е с изтекъл мориторинг, проверката е за времето до 2015 г.

Проверките на къщите, построени с евросредства в цялата страна, продължават. По заповед на министъра на земеделието в момента се проверяват всички 288 обекта, които са фанансирани в периода 2007-2013 г. Целта на проверките е да се разбере дали в къщите наистина имат гости и се ползват по предназначение или са изградени, за лично ползване от собствениците и техните фамилии.

От 130 проверки до момента са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента собствениците ще трябва да връщат парите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай