Трета седмица поред борсите вървят нагоре

Трета седмица поред борсите вървят нагоре | StandartNews.com

Пламен Готев, ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

В началото на месец март световните фондови пазари се насладиха на трето поредно седмично повишение. Добрите резултати за борсите през това време донякъде върнаха спокойствието на инвеститорите и им позволиха да се отърсят от страховете си за срив на пазарите, които се появиха в началото на годината. Това естествено води до повишаване на риск апетита и по-силно търсене на акции. Дори и по-слабите от предвиденото макроикономически показатели засилват очакванията, че големите централни банки ще приложат допълнителни стимулиращи парични политики, което от своя страна повишава борсовите равнища.

Петролът също продължи добрата си серия, като фючърсите на американския лек суров петрол нараснаха до почти 36 долара за барел, докато сортът Брент се изкачи близо до нивото от 39 долара за барел.

Въпреки че завърши на зелена територия, седмицата започна в отрицателно настроение след като инвеститорите изразиха разочарованието си от завършилата през уикенда среща на страните от Г-20. На нея финансови министри и централни банкери от най-големите икономики в света не достигнаха до координиран план в подкрепа на глобалния икономически растеж, въпреки че бе поет ангажимент да се използват наличните инструменти за засилването му.

След края на азиатската търговия, която завърши на червено, пазарите получиха добри новини от Китай, където Централната банка намали нивото на задължителните резерви за банките с половин процент до ниво от 17%.

Сред по-интересните данни през седмицата беше спадът на потребителските цени в еврозоната с 0.2% през февруари на годишна база, като това е от особено значение имайки предвид предстоящата среща по паричната политика на Европейската централна банка на 10 март във Франкфурт. Основната цел на банката е поддържането на нивото на инфлацията малко под 2% и председателят Марио Драги в последно време многократно заявява намеренията на ръководството на ЕЦБ да приложи допълнителни монетарни мерки за стимулиране на растежа и инфлацията в региона, така че тези данни засилиха очакванията на инвеститорите за предстоящи действия.

В края на седмицата видяхме и по-добри от очакваното данни за заетостта в САЩ, което помогна на водещите индекси на Уолстрийт да завършат на най-високите си равнища от 5 януари насам. Dow Jones Industrial Average приключи над психологическото ниво от 17 000 пункта, а по-широкият бенчмарк Standard & Poor's 500 затвори в петък при стойност от 1999.99 пункта, като и двата индекса нарастват с по над 2%.

Европейските пазари също зарадваха инвеститорите си като немският DAX 30 и френският CAC 40 записаха ръстове от по над 3%, а британският FTSE 100 се покачи с почти 2%.

В Азия водещите измерители на борсите в Шанхай и Хонконг добавят по около 4% към стойността си, а японският Nikkei скача с 5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай