Трета магистрала готова през 2014 г.

До лятото ще е ясно за кои туристически обекти ще има европари, казва Десислава Терзиева

Трета магистрала готова през 2014 г. | StandartNews.com

Ще продължи ли политиката за изграждане на магистрали, на какво финансиране можем да разчитаме за строеж на нови и ремонт на старите пътища и усвояването на какви евросредства ще стартира през 2014 г., за "Стандарт" отговаря министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

- Министър Терзиева, с кои големи инфраструктурни проекти успяхте да се преборите през 2013 г.?

- Завършихме ключови обекти като Лот 4 на автомагистрала /АМ/ "Тракия", АМ "Хемус" в участъците Софийски околовръстен път - гара Яна и при Шумен, рехабилитацията на проходите Петрохан и Рижки. През 2013 г. започнахме да изграждаме около 43 км нови автомагистрални участъци, с което продължаваме политиката за изграждане на големи пътни проекти. Стартирахме със строителството на отсечката между Шумен и Белокопитово. Направихме първа копка и на Лот 2 на магистрала "Струма" между Дупница и Благоевград. И, разбира се, отпушихме строителството на оставащите две отсечки от магистрала "Марица". Припомням, че от есента на 2012 до юни 2013 на Лот 2 реално не беше работено. "Марица" трябва да е изцяло завършена през тази година. Стартирахме ремонтите на трите виадукта на "Хемус" и "Тракия". Част от нашата нова политика е и рехабилитацията на по-малките пътища. През 2013 г. успяхме да ремонтираме отсечките между Самоков и Говедарци и между Смолян и Стойките към Пампорово. Това бяха шосета с огромни дупки, които не бяха пипани през последните 20 г.

- По кои проекти ще работите през тази година?

- В момента проектираме лот 3 на магистрала "Струма" между Благоевград и Сандански. Планираме в средата на годината да започнем търговете за строителство на двете прави отсечки - от Благоевград до Кресна и след края на Дефилето до Сандански, а за двата тунела през Кресненското дефиле - през първите месеци на 2015 г. Става въпрос за едно съоръжение с дължина 2 км и едно 15 км, като и двете ще са с по две тръби с по две ленти. Ако тунелът бъде изпълнен, както е замислен, той ще бъде най-дългият пътен тунел в Европа. Не е спирала работата по проектирането АМ "Хемус" в участъка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. Ако осигурим финансиране, може през 2015 г. да стартираме търговете за строителство.

Предстои и изграждането на отсечката Драгоман - Калотина по трасето на магистралата между София и Ниш. Вече имаме уверението на Брюксел, че този проект е допустим за финансиране по новата европейска програма "Инструмент за свързана Европа". Ще започнем строителството на втория етап от Западната дъга и на Северната скоростна тангента на Софийския околовръстен път. Предстои и рехабилитацията на старите участъци от АМ "Тракия" около Пловдив и Пазарджик, както и на малък участък на изхода на София. Новото в политиката ни е възобновяването на инвестициите във водния сектор. Тази година е осигурено финансиране за доизграждането на два големи язовира - "Пловдивци" край Рудозем и "Луда Яна" край Панагюрище. Ще рехабилитираме и язовир "Студена" край Перник и ще изградим пречиствателна станция за питейни води.

Започваме и проектирането на язовир "Нейковци" край Трявна, който е от значение за развитието на този туристически район. Осигурили сме 23 млн. лв. от държавния бюджет за съфинансиране на проектите, които ще бъдат финансирани със заем от Световната банка. Освен това сме подготвили програма за борба с безводието на стойност 35 млн. лв., с които целево да се решават дългогодишни водни проблеми на общините, като тези в Омуртаг и Добрич например. За тези средства ще кандидатстваме по новата инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" и фонда, управляван от министерство на финансите. Оттам ще търсим финансиране и за рехабилитация на малки пътища, като се надяваме да защитим обекти на обща стойност между 80 млн. и 140 млн. лв. Пътните отсечки са подбрани така, че с обновяването им да се гарантира растеж на региона и създаване на нови работни места.

- Кои ще са първите схеми, които ще бъдат отворени още през 2014 г. по новата ОП "Региони в растеж"?

- Целият първи приоритет, който е за градско развитие, ще се отвори като една схема. За тази цел са предвидени 67% от общият бюджет на програмата, който е близо 1,4 млрд. евро. Общините ще могат да кандидатстват с проекти, заложени в интегрираните планове за градско възстановяване и развитие. Вече са одобрени 34 плана на градове от 1-во до 3-то ниво, а два плана са на финален етап на одобрение. Втората схема, която ще отворим през тази година, е за финансиране на пътната инфраструктура. Там имаме висока степен на готовност. Пътната агенция вече е възложила проектиране на 700 км отсечки, а и има богат опит с управлението на проекти, финансирани с европейски средства. Третата схема, която сме амбицирани да стартираме през 2014 г., е за развитие на регионалния туризъм. Тя ще финансира дейности за консервация, опазване и популяризиране на природното и културно наследство. По отношение на културно-историческите паметници ще се използва финансов инженеринг, ще има възможност и за грантове, но и за комбинация между двата инструмента. Например 50% от средствата може да бъдат осигурени чрез нисколихвено финансиране, а останалите - чрез безвъзмездна финансова помощ. Подходът зависи от спецификата на всеки проект и неговия потенциал да генерира приходи.

- Кога ще стане ясно за какви обекти ще може да се кандидатства по тази схема?

- В момента работи междуведомствена група от всички ресорни министерства и се изготвя методологията за приоритетите. Концепцията е да бъдат финансирани ограничен брой предварително определени културни и природни атракции от национално и световно значение и религиозни обекти с потенциал за привличане на туристи, разположени на цялата територия на страната. Списъкът с обекти, които ще се финансират, трябва да бъде готов най-късно до лятото. Идеята е също така да бъдат надградени резултатите от реализирани проекти за подкрепа на туристически атракции и туристически маршрути по настоящата оперативна програма за постигане на максимално въздействие и синергичен ефект. Обмисляме и създаването на туристически атракции по примера на "Цари Мали град", които да съживят съответните региони. Поради ограничените средства от около 110 млн. евро, ще се опитаме да бъдем максимално обективни и да изберем проекти, от които ще има най-голям ефект и са с най-голямо туристическо значение. Т.е. проекти, които биха способствали за развитието на конкурентоспосбни и продаваеми туристически продукти както на вътрешния, така и на международния пазар. По тази програма допустими бенефициенти са общини, религиозни общности, Министерството на културата, а туристическите организации могат да участват като партньори.

- През втория програмен период са предвидени в пъти повече средства за саниране на сгради - около 275 млн. евро. По същите правила ли ще се раздават тези пари?

- През 2014 г. ни очаква много работа в тази посока, тъй като имаме за задача да започнем реалното изпълнение на строително-ремонтните дейности по сегашната схема, което бе значително забавено през 2012 г., и да подготвим следващата. Естествено приоритет ни е да не загубим тези средства, които са предвидени по настоящата програма за регионално развитие. По схемата през новия програмен период ще могат да кандидатстват и публични сгради, но с предимство ще се финансират жилищните.

- Какви проблеми на българите в чужбина ще реши конвенцията за издаване на многоезични документи, към които страната ни се присъедини?

- Най-общо казано, на гражданите се спестява до седмица време и между 25 и 75 лв. за превод, заверка и легализация. Таксата, която гражданинът трябва да заплати за издаването на извлечение, съгласно Закона за местните данъци и такси, се определя от общинските съвети. Например за Столична община издаване на удостоверение за гражданско състояние - дубликат за обикновена услуга - до 7 дни таксата е 5 лв., за бърза- до 3 дни - 7,50 лв., а за експресна- 24 ч./2 дни - 10 лв.

- Досега зимата ви пожали, но все пак готови ли сте за големи снегове?

- Да. Контролът по изпълнение на сключените договори е много по-стриктен. За ноември сме наложили санкции за над 94 000 лв. Санкционирани са 3 дружества, отговарящи за зимното поддържане на областите Варна, Плевен и Стара Загора. През 2014 г. започваме нова процедура за избор на пътни фирми, които да извършват текущ ремонт и зимно поддържане в период от 4 години. Търговете стартират през февруари, като амбицията ни е през април да имаме избрани изпълнители. Целта ни е преди изтичането на настоящите договори да имаме нови. По-различното при процедурите е, че ще има таван на цените за отделните дейности, защото в момента има драстични различия в цените за едни и същи дейности в различните региони на страната. Пределните цени за дейностите са обвързани със специфични регионални особености, които са различни за съответния регион. Освен това фирмите кандидатки ще трябва да предоставят подробни анализи за най-често възлаганите дейности още при оферирането. Досега тези анализи се представяха от пътноподдържащата фирма едва при подписването на договорите. Целта ни е да видим визията на фирмата кандидат, как тя смята да организира и приоритизира дейностите си, които възнамерява да изпълнява при вече подписан договор. Ще има изменения и в начина на отчитане и разплащане на дейностите по зимно поддържане и др. Идеята ни е да има мотивация за качествена и ефективно изпълнена работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай