Сряда,

Тошко Йорданов се закани на БНТ, как реагира Кошлуков

От: Редакция -
15579
Тошко Йорданов се закани на БНТ, как реагира Кошлуков
A
A
A

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов от ИТН се закани, че ще предложи съкращения в бюджета на БНТ, ако министерствата на финансите и културата не предоставят информация за това по какви критерии се определят парите на телевизията.

Предвиденият за БНТ бюджет е малко над 82,5 млн. лв., за БНР - близо 55 млн. лв., а за БТА - 10,1 млн. лв., стана ясно при представянето на бюджета за 2022 г. пред Комисията по култура.

"Знам колко струва една телевизия, знам колко е 82,5 млн. лева. Знаете ли колко изкарва БНТ от реклами?", обърна се Йорданов към зам.-министъра на културата Весела Кондакова, която представи бюджета. "Между двете четения бих желал обосновка, иначе лично аз ще предложа намаляване на бюджета, защото това са огромни пари. След това при нормално развитие на нещата и при нов генерален директор и при хубав бизнес план и разчет в актуализацията на бюджета може да възстановим тези пари", заяви Тошко Йорданов.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, който също присъства на заседанието, обаче каза, че бюджетът не покрива нуждите на БНТ. По думите му обаче националната телевизия ще се справи. Той посочи няколко от нуждите, които според него не са покрити от този бюджет - цифровизацията, разпространението и правата за излъчване на спортни събития. Кошлуков добави, че след назначаването му начело на БНТ е оправен бюджетният дефицит. "Когато аз дойдох в телевизията, той беше 43 милиона, а сега е около три-четири милиона", каза Кошлуков. По думите му са почти удвоени и приходите на телевизията от реклама.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички