Топъл, но опасен вятър. Пролет за ЧНГ

Температурите ще се повишат до 16 градуса

Топъл, но опасен вятър. Пролет за ЧНГ | StandartNews.com

Топъл, но опасен вятър ни носи Южняка. Новогодишната седмица ще се отличава с почти пролетно време. Живакът в термометрите скача до 16 градуса, сочи прогнозата.

Новогодишната седмица ще е по-топла от обичайното за сезона. Валежите от почивните дни спряха през нощта на запад, а до обяд ще спрат и на изток. Мъглива ще е сутринта в западната част на Дунавската равнина. Денят ще е с променлива облачност, но топъл с температури следобед между 9 и 15 градуса.

Днес също се очакват силни пориви на южния вятър с ураганни стойности по Старопланинските била. Жълт код за силен вятър е в сила за 23 области на страната за 28 декември, сочи справка на сайта на НИМХ. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София град и област. През нощта и преди обяд ще духа силен южен вятър с пориви до 20 м/сек, по северните склонове на планините - до 25 м/сек. След обяд вятърът ще отслабва.

В областите Добрич, Варна и Бургас ще духа силен вятър над морето с пориви 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще бъде 4 бала в област Добрич.

В планините ще продължи да превалява до ранния следобед предимно дъжд, над 1 700 м – сняг. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са от 1 до 8 градуса, в Банско и Добринище до 10-11.

Вятърът ще остане със силни пориви чак до Нова година. Температурите обаче ще се повишат осезаемо – стойностите на термометрите сутрин и вечер ще са между 5 и 10 градуса, следобед – от 10 до 15-16 градуса. В последния ден на годината ще превали за кратко от запад на изток дъжд, а в планинските масиви на Югозапад сняг. Краят на седмицата ще е със сутрешни мъгли в ниските райони и слънчево време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай