Топ синоптик проговори! За какво да се готвим

Симеон Матев обясни парадоксите на времето

Топ синоптик проговори! За какво да се готвим | StandartNews.com

"Не е чак такава рядкост да вали сняг на Мусала в средата на лятото. Веднъж на няколко години се случва, когато има такива застудявания каквото сега наблюдаваме. През изминалото денонощие сняг валя и на Алпите и това е поради същата причина, поради която и у нас валя", каза Симеон Матев  в ефира на БТВ. 

"Във всеки един процес се крие еволюция на нашата планета. Когато говорим за влияние на човек върху климата, говорим за един доста дълъг период. Когато наблюдаваме такива краткотрайни явления, макар и интензивни, те по-скоро са плод на случайност и много процеси, които провокират това явление.

В нашата страна затоплянето също е осезаемо и то е най-осезаемо именно през летния сезон. Това не означава, че след 5-10 години тук ще е 50 градуса и ще изгорим от жега. Но трябва да ни светне една лампичка, че настъпват промени и ние трябва да сме адаптирани за тези промени", поясни още климатологът.

"Сега забелязваме нещо неприятно за плажуващите. Студеното време издухва топлата вода навътре и нейното място се заема от доста по-студена, тежка и солена вода от дълбините. В Шабла, Обзор и Шкорпиловци температурата на водата се понижи от 24 градуса на 9-10. А в Слънчев бряг например беше 27 градуса.

Такива неща се случват доста рядко. Следващото застудяване, което се вижда напред във времето, е около 5-6 август, когато отново ще има и превалявания. а след това предстои по-дълъг период на сухо, топло и дори горещо време", завърши Матев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай