Топ лекар за уволнението на Балтов: Позорна история!

Проф. Габровски възмутен

Топ лекар за уволнението на Балтов: Позорна история! | StandartNews.com

Възмущението от бруталното уволнение на проф. Асен Балтов като лекар от "Пирогов" продължава да расте. Заповедта за дисциплинарно уволнение бе връчена на професора днес, след като той се върна от двумесечен отпуск по болест и в първия си работен ден направи две операции. Балтов отказал да подпише заповедта.

"Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история", написа във фейсбук зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски, началник на клиниката по неврохирургия и председател на Българското дружество по неврохирургия.

Като демонстрация на сила определи уволнението на Балтов проф. Тодор Кантарджиев, който бе първият отстранен от служебния министър Стойчо Кацаров.

Уволнението е опит за сплашване на всички, които открито заявяват политическите си възгледи. Посланието - не си ли от нашите, премахваме те. “Борците” за демокрация целят само автокрация. Хорица с тоталитарен маниер и сталинистки похвати, коментира бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, сега депутат от ГЕРБ.

“Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!”, написа във фейсбук проф. Асен Балтов.

От "Пирогов" излязоха с официално съобщение, че проф. Балтов е уволнен дисциплинарно, но така и не казаха мотивите за това.

"Подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която проф. Балтов бе запознат лично в присъствието на изпълнителния директор на болницата. Същата служителят отказа да приеме", се казва в официалното съобщение на спешната болница.

От здравното министерство уточниха, че нямат общо с решенията, които се взимат в болница "Пирогов". Министър Кацаров поискал информация по случая.

"Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси", обяви видемството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай