Петък,

Тежкото признание на Андрей Луканов пред Берон

От: Редактор -
A
A
A

Д-р Петър Берон разказа за пътя на българската демокрация и какво му е казал Андрей Луканов, дни преди да го убият. "Когато водиш хора в пещерите, не може да влизаш, без да вземеш всички мерки, в политиката обаче е много сложно, не могат да се вземат всички мерки, изненади винаги са възможни", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Петър Берон, бивш председател на НКС на СДС.

"1988-ма имаше движение към нещо ново в цяла Европа. Крайно време беше цялата върхушка да си замине. В някои страни започнаха интелектуалците, в други работниците", добави още той.За него регистрация на независимото сдружение "Екогласност" е било първата организация, която оспорва доминацията на БКП.

Събрани са 12 000 подписа и са внесени в НС, като е организирано шествие. Берон пише заявление до кмета, за да обезпечи сигурността на шествието, а участниците в него са били към 4000 души, а не 40 000.

Още не е бил настъпил 10-ти ноември, но вече се е усещало, че идва времето за промяна, а това се е знаело от по-умните в БКП.

 "Андрей Луканов казва още 86-87-та година, че „ако ще се строи капитализъм, нека капиталистите да сме ние“, разкри Берон.

За бившият премиер Петър Берон разказа, че е бил в сложни взаимотноошения с опасни структури като „Газпром“ и е знаел твърде много. Седмица преди да го убият двамата се срещат и Берон го предупреждава, че е в опасна ситуация, а Луканов отговаря, че ако са решили да го убият, ще го убият.

Бившият председател на СДС заяви, че се е опитал да прокара в новата Конституция от 1991 година точка, която да гласи, че правата на човека са свързани със задълженията му, но не успява, а всички свободи на гражданите, словото, печата, събиранията, пътуванията, частната собственост, са извоювани едно по едно, пише dariknews.bg.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички