Тежки тапи по границата с Турция. Не ходете там!

Чака се с часове, а понякога и денонощие, алармират потърпевши

Тежки тапи по границата с Турция. Не ходете там! | StandartNews.com

Българите имат огромно желание да отскочат до Турция за шопинг. Ниската стойност на лирата, ниските цени по пазарите и магазините ни изкушават да отскочим уикенда до южната ни съседка. Всеки, който е ходил, знае, че трафикът през почивните дни е натоварен, а на границата може да се наложи да се чака. Именно поради тази причина много хора избират делничните дни за пътуването си, за да е по-спокойно. От началото на август обаче трафикът за и от Турция е кошмарен, предупреждава Флагман.бг.

Читатели на новинарския сайт ежедневно сигнализират за опашките по границата. Чака се с часове, а понякога и денонощие, алармират потърпевши.

„В четвъртък решихме да ходим на пазар и разходка до Чорлу. Избрахме ден, в който не е пазарен ден в близките гранични градове. Бяхме на ГКПП „Малко Търново“ около 7 ч. сутринта. Имаше опашка от коли, но беше сравнително добре. Един час ни отне да минем границата. За съжаление не такава беше ситуацията на връщане. Около 22 ч. стигнахме границата, или по-скоро края на опашката от коли. Първоначално не преценихме каква е ситуацията, помислихме, че задръстването е обичайното и може би до час ще стигнем пункта. След като видяхме, че движението на коли става едва през 30-40 минути, усетихме какъв ад ни чака. Изкарахме цяла нощ на границата, стигнахме пункта малко след 4 часа, там също чакахме около час и половина. Влязохме в България след 05:30 ч. Прибрахме се в Бургас към 7 ч. сутринта смазани. Такова нещо досега не ни се е случвало. А опашката зад продължаваше да расте“, разказва нашият читател. До това място стигнахме след повече от 2 часа висене на опашката. Тук осъзнахме горе-долу къде се намираме и колко много имаме до пункта", разказва потребител на сайта. Според него причината за дългите опашки на границата не са шопинг туристите, а гастарбайтерите – нещо, което не е обичайно за границата с Малко Търново.

„Немските автомобили преобладаваха на опашката. Имаше и такива с нидерландски номера. Всички те бяха турци, емигрирали в Европа. Това обаче много ни учуди, тъй като гастарбайтерите не минават през ГКПП Малко Търново, а обикновено използват Капитан Андреево. Заради това най-голямата граница обикновено е задръстена през летните месеци. Турски митничар ни сподели, че гастарбайтерите се насочили към Лесово и Малко Търново, за да избегнат задръстването на Капитан Андреево. Така обаче натовариха двата пункта, чийто капацитет е малък. А не стига, че задръстиха ГКПП Малко Търново, а и нахалстваха. Никой от тях не спазваше реда си, създадоха голям хаос на проверките“, разказва още потърпевшият бургазлия.

Проверка на Флагман.бг показала, че опашката на ГКПП Лесово в четвъртък вечерта е била по-голяма и от тази на Малко Търново. Хората там са чакали повече от 12 часа.

Ако не ви се налага спешно – по работа или други лични причини, да ходите в Турция, отложете пътуването си с поне 1-2 седмици, докато гастарбайтерите заминат за Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай