Тежка прогноза: седмица, изпълнена с обрати

За понеделник е издаден жълт код за 5 области

Тежка прогноза: седмица, изпълнена с обрати | StandartNews.com

Жълт код за дъжд е издаден за понеделник за три области в Северозападна България - Видин, Враца, Монтана, както и за Софийска и Ловешка област, информира БНР. В тези области се очакват гръмотевици и валежи от 25-35 мм, на места - до 50 мм. 

През нощта облачността ще се разкъса и намалее, в Източна България до ясно време. Ще е почти тихо. През деня ще преобладава слънчево време. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°.

Повече слънчеви часове очакваме до обяд във вторник и сряда, но следобед ще се развива купесто-дъждовни облаци и на изолирани места в масивите от Западна България ще паднат краткотрайни валежи. Повече слънчеви часове очакваме над останалата част от страната.

В сряда времето до обяд ще е предимно слънчево и топло. Следобед ще продължи да се развива купесто-дъждовна облачност и на изолирани места, предимно в Рило-Родопската област и Стара планина, ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. 

Минималните температури ще са между 15° и 17°, а максималните - между 26° и 30°. 

По Черноморието ще се задържи предимно слънчево. Очакваните температури ще са между 23°-25°С. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

Времето в планините и през двата дни ще е подходящо за туризъм, но само до обяд. В следобедните часове в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на повече места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от североизток.   

Започналото повишение на температурите от вторник  ще се задържи и през следващите дни, пише MeteoBalkans. Над по-голямата част от България в четвъртък ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, която следобед ще намалява до слънчево време. 

Отново временни увеличения на облачността очакваме в масивите от Южна  България, но валежите ще са на по-малко места. Минималните температури ще са между 15° и 18°, а максималните - между 26° и 28°, а в някой райони в низините и в Дунавската равнина - и над 29-30°С. Вятърът ще е от изток-североизток.

Времето в събота и неделя отново ще се влошава. Според глобалните модели GFS и ЕС. Очакваме нови валежи и гръмотевични бури, но по-високи дневни температури. Очакваните температури ще са между 26-31°С

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай