Тежка новина от НОИ! Кого засяга

С какво са свързани изчисленията

Тежка новина от НОИ! Кого засяга | StandartNews.com

Доходите на хората не успяват да наваксат разходите, показват данните на НСИ. За последното тримесечие пада потреблението на някои основни храни, като най-малко е потреблението на хляб и тестени изделия.

2426 лв, толкова е тримесечния общ доход на човек от домакинство през последните месеци на 2022 г., казват от НСИ. Или с малко над 19% повече от 2021 г.

За сметка на това, обаче, разходите растат с по-бързи темпове. За три месеца едно домакинство има близо 20% повече разходи в сравнение от тези през 2021 г.

Цифрите показват, че българите харчат най-много за храна и безалкохолни напитки близо 32%. Два пъти по-малко пари отделят за разходите за жилище - едва 17%.

Спада търсенето на някои от основните хранителни продукти. Така например хлябът и тестените изделия отчитат почти 1% спад от 19,6 на 18,9.

Българите са намалили и потреблението на месо и плодове, предаде Нова тв. 

„Ако сте работещи хора и не сте получавали увеличение на заплатата, то най-вероятно доходите ви спрямо разходите изостават с 10%, което е много. Ако сте в едно семейство, в което и двамата донасящи доходи са работещи, то вашите доходи изостават с почти 10 процентни пункта от ръста на цените“, казва икономистът Стоян Панчев.

А колко повече ще взимат работещите през тази година ще е ключов фактор и за инфлацията в страната, твърдят икономисти.

"2023-та ще бъде дефинирана от това до колко работещите и в частния, и в публичния сектор ще получат увеличение на заплатите със същия темп, с който ще се увеличават цените на стоките и услугите", допълва Панчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай