Телефон за жалби върху всяка касова бележка

Телефон за жалби върху всяка касова бележка | StandartNews.com

Помирителни комисии ще решават бързо и евтино споровете от Нова година

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов коментира пред "Стандарт" резултатите от проверките в търговската мрежа по време на празниците.

- Г-н Маргаритов, какво показват проверките в търговската мрежа покрай празничното пазаруване? Какви нарушения са констатирани и какви санкции са наложени?
- Ние започнахме масирани проверки в търговската мрежа и на онлайн магазините малко след средата на ноември във връзка с кампанията "Черен петък". Тогава установихме различни, макар и малко на брой нарушения. Например, имаше случаи, в които на витрина на търговски обект бяха обявени различни проценти намаление, а в самия магазин върху етикетите на всяка от стоките беше изписана само една цена, а отстъпката ставаше известна едва на касата. Търговецът е длъжен да посочи старата и новата цена, както и процента на намалението.
В рамките на кампанията за коледно-новогодишните намаления извършихме над 160 проверки в страната. Констатирахме и нарушения, като например това, че някои търговци не бяха спазили изискването на закона

намалените стоки да бъдат отделени на обособени места

в обекта. Натъкнахме се и на случаи, в които върху етикета на артикулите е била посочена само старата цена, но не и новата след приспадане на отстъпката. Установихме и случаи, в които търговците обещават по-висок процент на намаление от този, който реално предоставят при продажбата.
- Получихте ли много сигнали за нередности около Коледа?
- По време на почивните дни за коледните празници като цяло имахме малко обаждания - около 45, което отдаваме и на силните ни превантивни кампании. Хората ни търсиха преди всичко за консултации относно възможността да върнат подаръци, които не са били харесани, или да научат повече за правата си и реда за предявяване на рекламация за дефектна стока. Повечето сигнали са свързани с качеството на хранителни продукти, тези обаждания са пренасочени веднага към специализирания контролен орган Българска агенция по безопасност на харните.
- За какво най-вече се оплакват потребителите по отношение на он-лайн търговията покрай коледните и новогодишните празници?
- При онлайн покупките около празниците най-често възникващият проблем е свързан с липсата на наличности на най-желаните от клиентите артикули. Търговците невинаги успяват да направят доставките и това може да се окаже проблем, ако потребителят разчита да закупи даден продукт от избрания магазин. Като цяло обаче онлайн секторът бележи най-голям спад на нарушенията през тази година - с около 30%. Все още срещаме случаи, в които търговците

съкращават наполовина 14-дневния срок, който законът дава за отказ

от онлайн покупка. Някои пък удължават срока за възстановяване на заплатената сума при отказ от покупка от 14 на 30 дни.
- От началото на следващата година предстои да заработят помирителни комисии към КЗП по различни сектори. Как ще работят те?
- Въвеждането на тези комисии представлява изцяло възприемане на европейски правни норми, които ще започнат да действат за всички страни в общността от следващата година. В България КЗП ще бъде администратор на тези т.нар. секторни помирителни комисии, които се създават в най-важните за потребителите сфери - електроснабдяване, водоснабдяване, комуникации, финансови услуги и транспортни услуги, и ще участва активно в опитите споровете между потребители и търговци да бъдат решени извънсъдебно. При наличие на проблем, който потребителят не успява да разреши с търговеца, спорът трябва да се адресира към нас и след като се постигне съгласие за решаването му чрез помирително производство, се активира съответната комисия. В тези комисии ще участват браншови организации, а не конкретни търговци. Ние ще защитаваме потребителския интерес, а регулаторният орган в съответната област ще има функцията да сближи интересите и да стане възможно решаването на спора. Предимствата са, че това ще става по-бързо и безплатно за хората. Законът е фиксирал максимален срок от 90 дни, в който производството трябва да приключи. Търси се решение, което да удовлетворява страните и когато се стигне до такова, всички участници подписват помирителното споразумение.

След като се съгласят с него, за тях то има задължителна правна сила

Голямото предизвикателство пред нас ще бъде да привлечем интереса на браншовите организации, защото участието в такова производство е доброволно.
- Наскоро обявихте, че България е сред най-активните държави в ЕС по разкриване на опасни стоки. Какво означава това и колко такива стоки са били спрени от продажба през 2015 г.?
- Функционира общоевропейска система за така наречено ранно оповестяване за опасни стоки. Чрез нея страните членки обменят информация, когато открият рискови продукти на пазара, за да бъдат предпазени гражданите. За България контактна точка по тази система е Комисията за защита на потребителите и ние сме на едно от водещите места в целия ЕС по нотификация на опасни стоки. Следим целогодишно безопасността на продуктите и за нас това е особено важно, тъй като много често става дума за детски стоки. По това направление извършваме около 3500 проверки на година и установяваме различни по вид и с различна степен на риск изделия. Във всички случаи предприемаме незабавни действия по изтеглянето им от пазара или недопускане те да бъдат продавани, ако сме ги заловили още при вноса.

Работим координирано и с останалите европейски държави

На интернет страницата си поддържаме регистър със снимки и описание на доказано опасните стоки в България, както и на тези на общоевропейския пазар. Също така чрез сайта си информираме и за опасни продукти, за които производителите са предприели доброволни мерки по изтеглянето им от пазара, за да може потребителите, които са ги закупили, да ги върнат и да получат обратно парите си.
- Как оценявате ефекта от лотарията с касовите бележки, която се организира от НАП?
- Инициативата на Националната агенция за приходите за провеждане на лотария с касовите бележки намери широк отзвук в публичното пространство и предизвика голям интерес сред гражданите. Така у нас възникна идеята да поставим Националния телефон на потребителя върху тези платежни документи, за да бъде "под ръка" на хората и при възникване на нередности да могат да направят консултация или да подадат сигнал още докато са в магазина. Надяваме се скоро през новата година това да бъде факт.
- В законопроекта за ипотечните кредити се предвижда нова функция на КЗП - контрол по общите условия на договорите. Подготвяте ли се за това?
- Тъй като ипотечните кредити съдържат по-сложни условия в сравнение с потребителските,

отпусканите суми са значително по-големи

и издължаването е за дълъг срок, за гарантиране на ефективна защита на потребителите се въвеждат допълнителни правила. Те засягат предоставяната преддоговорна и договорна информация и информацията във връзка с условията по кредита и правата и задълженията на страните по договора за кредит. Комисията за защита на потребителите е посочена като контролен орган по този нормативен акт, а ние се надяваме, че ще можем да уплътним малко капацитета, който имаме.
По отношение контрола върху договорите с общи условия за отпускане на ипотечни кредити КЗП и до момента имаше функции да извършва анализ и да отправя препоръки за премахването на установени неравноправни клаузи в тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай