Тази зима: По-малко, но по-тежко болни от грипа

Тази година от грип боледуват по-малко хора, но в по-голяма степен получават усложнения...

Тази зима: По-малко, но по-тежко болни от грипа | StandartNews.com

Тази година от грип боледуват по-малко хора, но в по-голяма степен получават усложнения. Това съобщи пред БНР Нели Корсун, завеждаща Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания.

„При нас са такива наблюденията, че имаме повече проби на пациенти с тежки заболявания, най-вече с пневмония. Това е най-честото сериозно усложнение на грипната инфекция  и тази година действително са малко повече  на пневмония, но в сравнение с миналата година пък заболеваемостта не е толкова висока. Данните от епидемиологичния надзор показват, че  заболеваемостта не е толкова висока, но има повече тежки случаи“, каза тя.

Корсун обясни какви вируси се срещат у нас.

„Нашето наблюдение показва, че в България няколко грипни вируса, т. нар. сезонни грипни вируси – свински грипен вирус H1N1, H3N2 и вирусите от тип В. Всяка година се наблюдава различна честота в тяхното разпространение, различно съотношение между отделните вируси в зависимост от нивото на колективния имунитет в спрямо дадения вирус, в зависимост от това колко хора в обществото са се срещали през миналия сезон с този вирус и имат имунитет. Те вече няма да заболеят или ако заболеят, тяхното заболяване ще протича по-леко, ако вирусът не есе е променил през това време“, обясни вирусологът.

Нели Корсун  посочи, че болниците по принцип изпращат проби за изследване от грип, но не толкова често. Тя уточни, че изследването за грип в лабораторията е безплатно, а резултатите излизат за ден-два: „Изследването за грип не се заплаща, защото ние получаваме финансиране по национална програма от Министерството на здравеопазването. Резултатите от пробите излизат за един-два дена, зависи по което време на деня е донесена пробата. Сега имаме много голямо натоварване, апаратите са постоянно заети и зависи от степента на заетост на апаратите. Възможно е в един ден да се постигне резултат.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай