Тамплиери правят златен престол за папата

Рицари и дами подготвят посещението на Светия отец у нас

Тамплиери правят златен престол за папата | StandartNews.com
  • Рицари и дами подготвят посещението на Светия отец у нас

Разкошен дървен престол с позлата правят тамплиерите у нас за Балканската визита на папа Франциск през май. Престолът с уникална дърворезба е дело на българския рицар художникът реставратор Климент Атанасов. Той ще бъде предоставен на командерията в Скопие, над която Велик приорат България има менторство.

Престолът ще е за визитата на Светия отец в Македония. Това съобщи за «Стандарт» Великият приор на тамплиерите у нас ген. /о.р./ Румен Ралчев в Стара Загора, където за 11 път се провежда Духовният събор на рицарите и дамите. Българският орден участва дейно в подготовката на визитата на папа Франциск. В организацията са включении рицари и дами от Пловдив, които подготвят посещението в Раковски. Докато папа Франциск е в България, българските тамплиери ще проведат и традиционния вече Великденски конкурс на хоровата песен. В него ще участва и католически хор.

15 доклада ще бъдат изнесени на Духовния събор в Стара Загора, съобщи още Румен Ралчев. В събора участват над 100 рицари и дами от цялата страна. Темите на дискусиите са история на ордена, българските светци и история на родния край. В събора участват и учени, симпатизанти на Ордена. Един от най-интересните доклади е за живота и делото на патриарх Киприян. Това е едно интелектуално състезание между командериите, което обогатява рицарите и дамите, каза Ралчев.

В чест на 900-годишнината от основаването на Ордена тамплиерите изработиха и юбилейна 100-килограмова камбана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай