Такаши Коидзуми: Ако се опознаем, ще се харесаме

Такаши Коидзуми: Ако се опознаем, ще се харесаме | StandartNews.com

Японският посланик Такаши Коидзуми спечели първото място в категорията "дипломация" на сайта Novinite.Com. Той събра 1315 гласа и убедително оглави класацията. Г-н Коидзуми е известен с това, че говори прекрасен български език и проявява жив интерес към нашата култура.

 

- Ваше Превъзходителство, как приехте новината за тази необикновена награда?

 

- Най-напред бих искал да кажа, че съм много щастлив. Благодаря на всички читатели, които са гласували за мен. От друга страна, ако трябва да съм напълно откровен, аз бях истински изненадан, защото от тримата посланици, които сме номинирани в категория "дипломация", според мен останалите двама са също изключително активни. Вероятно читателите са оценили, че през последната една година и три месеца от моето назначение за посланик на Япония във вашата страна винаги съм откликвал на интервютата на всяка една българска медия, независимо дали става дума за телевизия, радио вестник или списание, и съм се стремял да давам искрени и откровени отговори на поставените от тях въпроси.

 

- Кои медии най-много допринасят за достъпа ви до българската общественост?

 

- Разбира се това се предимно вестниците и телевизията. Специално бих искала да благодаря на вестник "Стандарт", за когото съм давал многократно интервюта.

 

- Как вашето силно медийно присъствие съдейства за развитието на традиционно добрите българо-японски отношения?

 

- На първо място ми се струва, че моите отговори на поставените въпроси на български език позволяват на читателите и зрителите да почувстват Япония още по-близка. Убеден съм, че съм допринесъл за по-задълбоченото разбиране на японо-българските отношения в тяхната цялост.

 

- Какви теми бихте желали да коментирате в бъдеще?

 

- Може би в България това все още не е достатъчно известно, но миналата година в Япония бе излъчена поредица от предавания, които представят България. Влиянието на медиите не бива да се подценява, когато става дума за по-доброто опознаване между японския и българския народ. В този смисъл би било изключително интересно, ако японци, които живеят в България, или българи, които живеят в Япония, споделят какви са впечатленията на японците за българите и обратното. Освен това в областта на културата освен традиционните изкуства може да се помисли за представянето на културата на хранене в двете страни или поп културата сред младежите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай