Свъсено време. Дъжд и вятър за старт на седмицата

Температурите в топлата част на деня ще гонят стойности между 6 и 11 градуса

Свъсено време. Дъжд и вятър за старт на седмицата | StandartNews.com

Със свъсено време започва седмицата. Крайно неприятни дъжд и вятър има в цялата страна. Причината са поредица средиземноморски циклони, които ще преминават над Балканите и накрая ще донесат и сняг.

В понеделник валежите ще започнат още преди обяд от югозапад и в хода на деня ще обхванат в различна степен цялата страна. През нощта и утре до обяд постепенно ще спират. Следобед, привечер, през нощта и утре преди обяд дъждът ще преминава в сняг в Рила, Пирин, Западна и Централна Стара планина, Предбалкана и централните области на Дунавската равнина. Температурите в топлата част на деня ще гонят стойности между 6 и 11 градуса, предаде Нова тв.

В сила е жълт код с очаквани валежи до 30-40 литра на квадратен метър за 24 часа в Югозападната половина на страната. Предупреждение има и за силни пориви на вятъра със скорост до 70-80 километра в час – главно в източните райони.

В планините сняг ще вали в масивите на Югозапад, западните и централните части на Стара планина и Предбалкана. Вятърът на моменти ще е със силни пориви и ще създава условия за навявания по планинските проходи. Температурите ще са в интервала от 0 до 5-6 градуса.

 

След кратко разкъсване на облачността във вторник следобед над западните райони, ще започне ново заоблачаване. От сряда до петък ще преминава втори циклон – отново с усилване на вятъра и валежи от дъжд в ниските райони и сняг в планините. Валежи се очертават и през почивните дни, отново в резултат на преминаваща зона с ниско атмосферно налягане.

Заради валежите и периодичното усилване на вятъра, въздухът над страната е с концентрация на замърсители на малко места. Очаква се тенденцията към намаляване на стойностите на фини прахови частици да продължи. До края на седмицата не се очаква продължителен период на безветрие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай