Свилен Блажев дари приза си на Майстора

Свилен Блажев дари приза си на Майстора | StandartNews.com

Свилен Блажев, носителят на тазгодишната националната награда "Владимир Димитров-Майстора", отказа паричния еквивалент на приза в името на маестрото. Художникът предостави 7-те хил. лв., за да бъдат сложени в рамки акварели и рисунки на Майстора, които се пазят във фонда на галерията му в Кюстендил. Името на отличения бе съобщено вчера, на 132-рата годишнина от рождението на големия български живописец. Блажев получи и специална статуетка с лика на великия български художник, изработена от Кирил Матеев.

На церемонията по награждаването Свилен разказа, че в ателието си има снимка на Майстора, която непрекъснато сменяла изражението си и всяка сутрин го посрещала по различен начин. "Понякога е щастлив, че правя нещо хубаво, понякога е сърдит, че не правя нищо. Когато отивам пиян, се сърди, въобще този човек непрекъснато се е движел в паралелен свят с мен", сподели художникът и допълни, че наскоро открил своя снимка от 60-години.

Фотосът му припомнил, че тогава прерисувал картина на маестрото със селянин, който се връща с мотика и двата си вола от нивата. "Много странно, исках да разчета знака на тази рисунка, незнайно кога сложена в този албум. Дълго мислех и реших, че трябва да продължа да копая на нивата на изкуството и че трябва да направя нещо за Майстора. Затова сега ще се опитам да рамкирам неговите рисунки и акварели, с наградата", каза Свилен Блажев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай