Свидетел! Туби с нафта в рейса. Хора, изгорели пред отворена врата

Огънят бил толкова мощен, че не могли да изминат няколко крачки

Свидетел! Туби с нафта в рейса. Хора, изгорели пред отворена врата | StandartNews.com

Страшен свидетелски разказ за най-жестоката катастрофа, ставала някога у нас. Потресаващи подробности изнесе пред bTV секретарят на областния съвет за сигурност на Перник Васко Пиргов, който е бил на мястото на инцидента заедно с първите полицаи и пожарникари.

ТРАГЕДИЯТА! Пътният участък проблемен. Защо не са взети мерки?

Пътувайки към мястото на горящия автобус от Северна Македония, той спрял на бензиностанция „Кристал”. Там разбрал, че само преди час и половина автобусът спрял за почивка. Няма как шофьорът да е заспал, катастрофата е станала 20 минути след почивката, каза Пиргов. На бензиностанцията обаче той разбрал, че шофьорите на рейса напълнили туби с нафта – допълнително гориво за автобуса. Потвърдили го и разследващите полицаи.

ВИЖ ОЩЕ: Огнен ад на АМ "Струма": 45 жертви при пожар на автобус

Пожарът е тръгнал от предната част на рейса, като според полицаите е имало туби с нафта при резервните гуми: „След като работи парното, от там излиза искра (…) Пътят беше осеян с нафта“, каза Пиргов.

Зловещи снимки от огнения ад на "Струма". Автобусът стопен

Първоначалните информации гласяха, че шофьорът – един от първите загинали на място, не е успял да отвори вратите. Пиргов обаче каза, че предната врата е била отворена. А пред нея е имало изгорели хора. Не е за разказване, беше страшно, каза Пиргов.

 ТРАГЕДИЯТА! Две версии за ада на "Струма"

Пожарът е бил толкова мощен и зловещ, че те не са успели да изминат няколко крачки, за да се спасят.

ТРАГЕДИЯТА! Рашков: Картината е ужасяваща, хората са на въглен

Оцелели са седмина души в задната част на рейса, които с голи ръце са счупили задното дясно стъкло.

Според Васко Пиргов, вероятно повечето жертви са се задушили.

ТРАГЕДИЯТА! Зоран Заев пътува към България. Говори за експлозия

Няма как да се извади тахо картата, тъй като предната част е напълно изгоряла: „Ламарината се е стопила“,каза експертът.

Несъобразена скорост и заблуда на водача вероятно са причинили автобусната катастрофа, смята Пиргов. „Не е за разказване, гледката е страшна”, каза той. Пиргов съобщи, че „настилката е перфектна“.

ТРАГЕДИЯТА! Османи: Всички загинали са млади хора

Според Пиргов вероятно шофьорът е карал с несъобразена скорост и се е заблудил, че кара в дясна лента в района на отбивка за крайпътна чешма. „Автобусът удря предна дясна гума в знак, който е хвърчал 45 метра напред. Пътната настилка беше перфектна, няма как да се е подхлъзнал автобусът. Няма спирачен път“, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай