Световна премиера за "Дякон Левски" в Лондон

Световна премиера за "Дякон Левски" в Лондон | StandartNews.com

Българите в Лондон са в светско-културна суматоха - на 10 октомври те ще гледат 128-минутната версия на "Дякон Левски". Двете прожекции, от 16 и от 18,30 часа, са в доказано престижното кино "Дженезис" - в центъра на британската столица, на две спирки от Тауър бридж. "Билетите са по 10 паунда - толкова струват те и за другите салони в мегаполиса. Харчат се постоянно. Местата са 600", уточнява Живко Ботев, който дирижира организацията на събитието. Театралът кинаджия е живял доста дълго в Лондон и хвали "Дженезис" като уважавано арт пространство. "Има няколко зали с перфектно долби стерео оборудване. В една от тях дори са инсталирали толкова нашумелите кресла, в които се чувстваш като у дома си. В Лондон е много модерно да ти сервират питиета, докато гледаш филм", допълва той.

Всъщност на 10 октомври е международната премиера за екшън драмата на режисьора, сценарист и актьор Максим Генчев, осъществена с тоталната финансова подкрепа на д-р Златина Филипова. Дамата дерматолог е първата нашенка в седмото ни изкуство, която харчи много и лични пари в името на каузата, наречена "българско кино". "От 20 години работя по света. Представям си каква тръпка ще бъде за сънародниците ни в Англия да гледат филма за Левски", споделя д-р Филипова, според която темата за носталгията продължава да бъде крайно актуална, независимо от високоскоростните технологии за комуникация.

"Всички знаят моята позиция - всеки от нас носи в душата си своя Левски. Очаквам Дякона да стигне до сърцата на българите в Англия", лаконичен е Генчев. Според него Левски е преди всичко великият национален герой на действието, което променя съдбата на България. "С Радой Ралин някога мечтаехме за направим филм за Левски. Но бяхме наясно, че това е непосилна за онова време мисия. Сега аз рискувах и съм щастлив", казва Максим. На 28 септември, навръх рождения му ден, той ще получи респектиращ и трогателен подарък - прожекция на "Дякон Левски" в НАТФИЗ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай