Светецът почитан и от християни, и от мюсюлмани

Ротондата св. Георги в София от IV век е един от най-старите храмове, посветени на великомъченика

Светецът почитан и от християни, и от мюсюлмани | StandartNews.com
  • За исляма е символ на живота, покровител на Грузия и Великобритания
  • Ротондата св. Георги в София от IV век е един от най-старите храмове, посветени на великомъченика

Св. Георги Победоносец е един от най-популярните и обичани раннохристиянски светци, когото почитат не само християните, но също и мюсюлмани. Православната църква в Гърция и Румъния чества паметта му на 23 април, когато е пострадал мъченически при император Диоклетиан. Българската православна църква, както и православните църкви в Грузия, Русия, Северна Македония, Сърбия и Черна гора честват светията на 6 май. В България 6 май е официален държавен празник.

В много страни като Грузия и Великобритания св. Георги се почита като национален светец. В Грузия, например, има точно 365 храма, посветени на св. Георги, колкото са и дните в годината. Самото име на страната, съхранило се в много езици, е производно от името на светеца - Георгия (Джорджия). В други страни като Русия, Германия, Канада, Португалия, Малта, в градове като Венеция, Неапол, Барселона и др. св. Георги е светец-покровител на столицата, патрон на града, на армията или на земеделието. Не по-малко популярен е и на Балканите - в България, Сърбия, Гърция. У нас св. Георги е патрон на Българската армия. 

Един от най-древните храмове в християнския свят, посветени на мъченика, е ротондата "Св. Георги" в София, построена през 4 в. Този факт сам по себе си говори много - само няколко десетилетия след мъченическата смърт на светеца в Сердика е издигнат храм на негово име. Мнозина изследователи застъпват тезата, че вероятно в тази църква и в храмовия комплекс към нея се е състоял вселенският събор в Сердика.

Хиляди мюсюлмани се стичат в манастирите, посветени на светеца, в Близкия изток. Тяхната почит датира от векове - през 14 в. византийският имп. Йоан Кантакузин се позовава на древната мюсюлманска почит към св. Георги като аргумент в полемиката си с исляма. Сред най-посещаваните от мюсюлманите днес светини са манастирът "Св. Георги" в Лида, където е неговият гроб. Мощите му са били взети от кръстоносците, като сега там се съхранява само малка частица. Въпреки че Йерусалимската патриаршия чества паметта на светеца по стар стил, мюсюлманите се събират и на 6 май, като купуват жертвени агнета.

Друга популярна светиня е крепостта на св. Георги в Кайро, където е бил държан затворен, както и манастирът "Св. Георги Кудуна" на Принцовите острови. Според екзарха на Божи гроб в Атина архим. Дамян, мюсюлманите честват православния светец, защото го възприемат като символ на живота. Заради зеления цвят на дрехите му, в повечето икони те го наричат също "Зеления". В исляма зеленият цвят е основен символ. Той е много използван във вътрешната украса на джамиите, на гробовете на ислямските учители, както и на много знамена на арабски държави. Вярва се, че е предпочитан от Мохамед, който е носел само зелени чалми. Като друга причина архим. Дамян изтъква многобройните предания сред мюсюлманите за чудодейна помощ от страна на светеца към тях. И последно, бидейки изобразяван като победител с меч и военна униформа, той предизвиква у тях чувство на страхопочитание и уважение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай