Свещениците срещу Ковид-19. Даряват кръв и плазма

Нова християнска акция на Въведение богородично

Свещениците срещу Ковид-19. Даряват кръв и плазма | StandartNews.com

В Деня на християнското семейство – големия празник Въведение Богородично, свещеници от Софийската света митрополия дариха кръв. С този християнски акт те се включиха в битката срещу COVID-19 като подсигуряват количества, необходими за лечението на болни и нуждаещи се от кръв. Това каза пред журналисти отец Костадин Тренев от храм „Рождество Богородично“ в кв. Лагера. Той дари кръв заедно със съпругата си и в присъствието на малката му дъщеря, която все още не може да дари, предаде БГНЕС. Отецът изрази надежда, че и други ще се включат в акцията и ще бъдат полезни на обществото. Той добави, че за включването на свещениците в инициативата са получили подкрепа и от църквата, и от доц. Попиванов, който е хирург във ВМА.

Съпругата му Златомира Тренева без да се замисли също решава да се включи в инициативата и да дари кръв. „За първи път дарявам кръв. Нямам страх от инжекции или спринцовки“, каза тя.

Отец Костадин обясни, че не дарява кръв за първи път и изтъква, че това дори е полезно за самия дарител, не само за този, които получава кръвта.

„Посланието към българския народ е да бъдем с по-голямо отношение към близките си, към онези, които ни даряват любов, към онези, които са близко до сърцата ни“, призова свещеникът.

Той коментира и трагедията в Сандански, където 32-годишна жена уби двете си невръстни деца. Според него до тази развръзка се е стигнало заради липса на уважение и липса на любов, което в едно семейство поражда такива неща.

„Ние искаме, в момента, да помолим всички с повече любов да се отнасят един към друг, с по-голямо търпение, с по-голямо разбиране и с отношение, защото времената са страшно трудни и тежки. Църквата винаги е призовавала да бъдем единни един към друг и ще продължава да го прави“, заяви и добави, че църквата е предприела всички мерки, за да не се превръща в източник и преносител на заразата.

„Никой досега не може да каже, че се е заразил от причастието. Досегът до много хора е източник на заразата“, убеден е отецът. От своя страна отец Светослав от храм „Св. Пророк Илия“ каза, че пример в това начинание дава църквата, но всеки човек има право на свободен избор и да реши дали в това време иска и може да помогне като дари кръв.

Д-р Петя Каменова от кръвния център на Военномедицинска академия обясни, че днес кръв даряват около 20 свещеници. „През седмицата допълнително ще дойдат духовни лица, които са преболедували COVID-19, които ще бъдат картотекирани, и на които ще им изследваме титъра на антителата срещу коронавируса и тогава ще преценим кой от тях е годен за даряване на хипер имунна плазма“, обясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай