Стягат примката за гъбари и билкари

Предлага се и увеличаване на прага на касовите разплащания

Стягат примката за гъбари и билкари | StandartNews.com

Друго нововъведение на МФ е специална мярка за засилване на събираемостта на данъка върху доходите на гъбари и билкари. Това ще стане чрез въвеждане на патентен данък.

За разлика от билкарите и гъбарите, хората, които си докарват доходи от предаване на отпадъци за вторични суровини, ще бъдат облекчени. През 2012 г. се въведе данък върху дохода им, който се удържаше от фирмите за скрап, но от 2024 г. той ще отпадне. Аргументът са целите на ЕС за насърчаване на зелените политики и кръговата икономика.

Предлага се и увеличаване на прага на касовите разплащания на сделките с метални отпадъци от 100 лв. на 1 200 лв. на година на физическо лице. В момента разплащанията по сделки с отпадъци от черни и цветни метали се извършват по безкасов път, като има изключение, ако стойността на сключените от едно физическо лице сделки не надвишава 100 лв. за година.

Правителството е подкрепило идеята на финансовия министър към определението "трудови правоотношения" да се причисляват и правоотношения, които по своя характер представляват наемане на работна сила, без да е сключен трудов договор. "По този начин се очаква постигането на по-голяма данъчна прозрачност относно доходите, дължимите данъци и задължителните осигурителни вноски. 

Предлага се още всички предварително неопределени допълнителни парични плащания на заетите по трудово правоотношение да бъдат изрично включени към облагаемия доход от трудови правоотношения", обяснха още от правителствената пресслужба.
 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай