Студентската  лотария

Честито на малцина, на останалите -просто наздраве !

Студентската  лотария | StandartNews.com

Да си студент в България е като да си купиш талон от Национална лотария или да спечелиш фиш от тотото. И не, нямам предвид някои местни университети, които примамват кандидати с джипове, мерцедеси и екскурзии в Милано. А че реализацията ти, заради която държавата всъщност уж финансира университета следващата година, зависи от това колко къса или дълга клечка ще изтеглиш.
В момента държавата продължава да пропагандира как ще плаща повече на висши училища, чиито студенти имат по-добра реализация според данните, получени от НОИ. Дори в момента има и проект техните коефициенти да бъдат завишени. Не знам защо, но продължавам да познавам деца с високи дипломи, които заработват като бармани и продавачи, въпреки че имат потенциала да постигнат високи резултати в сферата, в която са завършили. Само дето нямат подходящите тате и мама, да не казвам неудобната напоследък дума "кръстник". Държавата в лицето на МОН продължава да внушава, че качествената подготовка се възнаграждава с висока заплата едва ли не в момента на дипломирането, а току-що завършилите ни студенти продължават да научават постфактум, че ако са работили в "Макдоналдс" от трети курс, ще си останат там още няколко години. С изключение вероятно на ИТ-сферата във всички други назначенията се дължат или на връзки, или на факта, че току-що завършилите млади хора се съгласяват да приемат унизителни заплати, с които няма как да се издържат, и отново трябва да ги хранят родителите. Деца, владеещи няколко езика, са горди служители на колцентрове на фирми, чиито потребители ги псуват няколко пъти на ден заради повреден рутер, но държавата ни се хвали, че чуждите фирми изнасяли бизнеса си към нас. 
Понеже децата са малко по-горди от нас и, както казваше баща ми, мислят, че "всичко, което хвърчи, се яде", те отказват ниските заплати и остават на издръжката на родителите. Или заминават да работят в чужбина, въпреки че са избрали да учат в български университет.
Държавата се съсипва да им обяснява, че който е креативен, инициативен, създател на дигитални платформи  и прочие, може да печели тук страшно много пари. Държавата забравя, че ако всички са чак пък толкова креативни, няма да има касиерки в моловете, защото всяка от тях щеше да си направи по една дигитална платформа или да започне да пуска едни особено креативни касови бонове. Пък понякога и за касиерките образователните изисквания са като за висшисти. Обяснява им, че ще увеличи издръжката на студентите по педагогика, но пропуска да им каже с какво ще се сблъскат, когато си вземат мечтаната хартийка и самите те навлязат като преподаватели в образователната система. Държавата им обяснява колко добре се реализират юристите и пуска на пазара хора с правна диплома, които пишат "адвокад". Дано са по-добри с пледоариите си. На фона на прекрасните преподаватели у нас, част от които работят с ниски заплати, съществуват хора, които като представители на така наречените "хвърковати чети" прескачат от висше училище на висше училище, без да научат никого на нищо, и получават в пъти повече, отколкото именно качествените преподаватели. Които учат студентите си по педагогика, че е по-важно да напишеш методически издържан план на урока, отколкото да научиш някого на нещо. Които пишат проекти, а не научни трудове. Някои от тях, и да напишат научен труд, файда няма - ще го прочете само родата. Пълно е със студенти, които подпомагат точно професорите си в създаването на въпросните научни трудове, без да имат капацитета да направят собствена разработка, и след време именно те ще обучават следващото поколение студенти.
Разбира се, има прекрасни преподаватели и студенти, заради които си заслужава висшето ни образование още да съществува, и жалкото е, че именно те падат под ножа на общите критики към него. Именно на тях - честит осми декември! На останалите - просто наздраве!  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай