Страшен скандал с такса смет. Скача над 10 пъти

Столична община и финансовото министерство кръстосаха шпаги

Страшен скандал с такса смет. Скача над 10 пъти | StandartNews.com

Истински кошмар ни чака с такса смет. Тя скача над 10 пъти за гражданите, след като от началото на 2025 г. бъде променен начинът за определянето й. Това става ясно от становище на Столичната община към проекта на наредба за правилата за определяне на такса смет, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерство на финансите, предаде "Труд".

В момента плащаната от гражданите такса смет се определя на база данъчната оценка на имотите. Проектът на Министерство на финансите предвижда от началото на 2025 г. такса смет да бъде определяна на база действителното количество изхвърляни отпадъци или според броя на ползвателите на имота.

Резултатите от изчисленията показват, че при прилагане на различните варианти за определяне на такса смет, ефектът спрямо задължените граждани в Столична община се изразява в съществено увеличение на таксата за битови отпадъци, достигащо при прилагане на някои от вариантите до и над десетократно повишение, гласи становището на Столичната община.

Хората и фирмите плащат такса смет за три услуги, предоставяни от общините - събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране; третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации; поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места.

Компонентите от такса смет за първите две предоставяни услуги за събиране и третиране на битовите отпадъци може да бъдат изчислявани на база индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събирането им и честотата за тяхното транспортиране; или на база брой ползватели на услугата в имота, пише в проекта на нова наредба. 

А таксата за услугата по поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване може да бъде определяна на база брой ползватели на услугата в имота или разгъната застроена или незастроена площ на недвижимия имот.

Анализ за това какъв ще бъде ефектът от прилагане на новите правила за определяне на такса смет от Министерство на финансите не са направили. В мотивите към наредбата е посочено, че такъв анализ не може да бъде направен, тъй като зависи от решението на всеки общински съвет. 

Това на практика представлява прехвърляне на отговорността от настъпване на негативни ефекти и аномалии спрямо задължените лица, в резултат от влизане в сила на новата наредба, на общините, гласи становището на Столична община. С промените се въвежда еднакъв подход при определянето на такса смет без да има анализ за ефекта от това върху гражданите. С новите правила такса смет за някои може да бъде намалена, но за други значително ще бъде увеличена.

От Столичната община категорично изразяват несъгласието си с формираните от авторите на наредбата изводи, че промяната при определяне на такса смет няма да има отрицателно въздействие върху гражданите и фирмите, защото този извод не почива на конкретни анализи и проучвания. Неглижирано е и отражението на новите разпоредби върху общинската администрация, като се има предвид, че общините трябва да събират информация за броя на ползвателите в имотите, както и тази информация да се актуализира всяка година.

От Министерство на финансите посочват, че общините могат да ползват данните на НСИ от преброяването на населението. Но това преброяване беше направено през 2021 г., а оттогава в големи градове като София има значителни промени в броя на обитателите на имотите. И не би било коректно да бъдат ползвани само данни от преброяването, защото преброяване на населението се прави на всеки 10 години, а междувременно настъпват много промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Пипи
преди 1 месец

Първо заглавието е супергрешно! За някои таксата ще скочи, а за други - ще намалее, или няма да плащат! Защото не е нормално и никъде по света не се плаща такса смет без да се отчита броя на ползвателите на имота! Но това е най-лесния за бюрократите модел! Не ползвам апартамента с години, но плащам такса смет, която е 3 до 4 пъти по-висока от данък сгради! Нормално ли е?

Откажи