Странната прегръдка на червени и тъмносини

Странната прегръдка на червени и тъмносини | StandartNews.com

Промяната на Конституцията е фасадна като прехода ни

С последното гласуване на промените в конституцията ДСБ си намериха мястото - прегърнаха се с БСП. Това не е единственият път, когато хора с дясно мислене са ми приличали на твърдоглави комунисти. Цялата опозиция, която изигра Радан Кънев и хората около него, не ми звучи убедително. Със сигурност съдебната реформа, така както се конструира в момента, няма автоматично да доведе до положителни резултати, защото съдебната власт отново не се доминира от мнението на хората, а от някакви договорки вътре в елита. Видяхме, че тези модели досега не гарантираха справедлив съдебен процес и най-вече служеха за прикриване на корупцията.

В момент, в който съдебната власт не зависи от хората, на които трябва да служи - на обикновените граждани, на избирателите, а зависи от някакви политически договорки на елита, на практика цялата държава става олигархична. Затова нито вярвам на модела, който в момента се гласува, нито на този, за който ДСБ толкова тропаха по масата.

Направо е кич това, което правят Радан и ДСБ. Познавам част от лицата там лично и не съм убедена, че позициите и действията им са искрени. Истината е, че трябва да се направи много по-голяма крачка. За да гарантираме справедлив процес, съдът трябва да се отдели от политиката. А с тези промени, които правят, на практика отново изковават партийна подкрепа за политически лобизъм, договорки, влияния. да скача върху главите на хората. Не съм убедена в това, което се прави - нито в реформата на Христо Иванов, нито в предлаганото от Радан Кънев. Смятам, че трябва да се върви към пряк избор на съдии и прокурори, както е в САЩ. Наистина тези хора трябва да се отчитат пред избирателите си, иначе ситуацията няма да се промени. По същия начин искам депутатите, както и кметовете да се отчитат пред избирателите си.

И тази промяна на конституцията е също толкова фасадна и изкуствена, колкото всичко, което правим през тия 26 години.
Прав е Иван Костов - реформаторите нямат полезен ход, защото са част от целия лобизъм, не пожелаха да са нещо различно. Това при тях е илюстрация на поговорката: Преоблякъл се Илия, погледнал се -пак в тия!". Повтарят: основният враг е главният прокурор, да го махнем. Не е проблемът да махнем Цацаров, след него ще дойде следващият. А дори да има амбиция да е независим, тя бързо ще бъде смачкана и претопена от тази силна обвързаност и зависимост с политическите елити. Политическият елит няма интерес да има честна и прозрачна съдебна власт. Ако политическият елит искаше реформи, щеше да ги направи радикално. Те просто не искат. Както не искат мажоритарни избори за парламента, защото се страхуват, че депутатите ще станат по-независими. Ако Брюксел не ни беше натиснал, изобщо нямаше да се говори за реформи. А реформаторите просто са ми смешни - дребни рекетьори.

По-склонна съм да застана на страната на СДС и на Кунева, които казват: да не вкарваме страната в нестабилност, защото ще стане по зле! Да, тази стабилност е измамна, икономиката тъпче на едно мястото и ще продължава така, докато се определя от политиката. Докато пъпната връв на икономиката с политиката не е прекъсната. А при нас това продължава вече 26 г. Що се отнася до новия министър на правосъдието не съм чула да изрази лично мнение по важен въпрос. Толкова са ми безлични министрите в този кабинет, толкова са ми безгласни букви, с изключение на един-двама. Не виждам присъствие, интелектуална мощ в тия хора, подредени около софричката.

/пред marica.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай