Страхът от нови неща може да е знак за Алцхаймер

До три години може да има ефикасно лекарство срещу това заболяване, казва акад. проф. Лъчезар Трайков

Страхът от нови неща може да е знак за Алцхаймер | StandartNews.com

Академик проф. Лъчезар Трайков е невролог с международна известност. Научните му приноси и изследвания са свързани с диагностиката, профилактиката и лечението на мозъчно-съдовата болест, болестта на Алцхаймер и други деменции, Паркинсоновата болест, множествената склероза, епилепсията и други. Има 159 научни труда, 2213 цитирания с h-фактор 21. От 2008 е ръководител на Катедра по неврология към Медицински университет – София, завежда Специализирано отделение за диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ „Александровска“, председател е на Българското дружество по деменции. През 2017 година бе удостоен с приза „Медик на годината“.

 

- Академик Трайков, неотдавна Вие оповестихте, че има пробив в лечението на Алцхаймер. Кога е реалистично да очакваме подобна промяна и у нас?

 - Една трета от болестите на мозъка у нас са дегенеративни.Това означава, че при тях се образува един белтък, който нормално не съществува в мозъците на хората. А различните белтъци имат вкус към различно място в мозъка. При Паркинсон това е свързано повече със зони, свързани с движението, и там се очертават предимно треперене и скованост. При Алцхаймер се образува белтък, на който любимото му място е свързано например със зона, свързана със запомнянето на нова информация. Така че онова, което ние очаквахме отдавна, е да се появи ново средство, с което да блокираме така наречените лоши белтъци. Най-подходящи се оказаха антителата, които при болестта на Алцхаймер дадоха резултат. 
Информацията за белтъка е отдавна известна – ще попитате обаче защо едва сега дава резултати? А причината е, че 

в последните десет години напредна изключително много ранната диагностика 

Оказа се, че мозъкът е много ранима, фина и нежна структура, но от друга страна е и много оцеляващ и приспособим. Образуването на лошите белтъци, които са част от Алцхаймеровата болест, се появява в мозъка 10-15 години, преди да се появи първото забравяне. А ние доскоро започвахме да лекуваме дори не само при първото забравяне, а дори и когато към него се добави нарушение на речта, на ориентирането, на вниманието. А това бе изключително късна фаза. Каквото и да направим в тази фаза, вече ефектът ще е нулев. Хапчетата, които давахме, донякъде подобряват пациента, защото разчитат само на здравите клетки, има известно подобряване, след което нещата рязко се влошават. Но откакто ранната диагностика напредна, вече можем да поставим диагнози на пациенти, които дори нямат приетите до момента симптоми. 
- А по какво идентифицирате подобни пациенти?
- След усилена работа бяха приети така наречените биологични маркери за болестта, които са няколко. Първата част от тях е само за скрининг, което е един бърз тест от една до три минути за хора над 60 години с риск да развият деменция. Става дума за хора с лош контрол на кръвното налягане. Този тест може да се направи в кабинета на джипито или невролога. След което, ако се окаже, че съществува действителен проблем, се прави скенер или магнитен резонанс. Всъщност голямата новина, свързана с възможностите Алцхаймер да се диагностицира рано, дойде с лумбалната пункция и тестването с ПЕТ-скенер. Количеството на лошите белтъци в 
ликвора и мозъка се увеличава от самото начало на болестта – тоест 10 или 15 години, преди да има какъвто и да било симптом. След като това бе прието в диагностичните ни ръководства, 

ние го приехме като маркер за ранна диагноза 

Редът но изследвания е следният – първо правим скрининг с кратки тестове, после правим подробно невропсихологично изследване. Като добавим скенера и магнита, диагнозата става 96 на сто сигурна. И за дадения човек, въпреки че на този етап е здрав, извършва активна дейност дори може да е началник някъде, е ясно, че след 10 или 15 години ще развие почти сигурна Алцхаймерова болест. В проучването, което даде резултат, бяха включени хора, които са почти без симптоми на заболяването, но имат положително количество на въпросния лош белтък в ликвора, както и на позитронно-емисионна томография – тоест ПЕТ-скенер. Оказва се, че тези хора са на достатъчно ранна фаза, която позволява при започване на лечението да се спре развитието на заболяването и да се изчисти лошия белтък от мозъка. Човекът все още е активен, все още компенсира болестта, и тя може да бъде спряна. Досега такова чудо не се е случвало. Мозъкът се изчиства за 18 месеца лечение, което е венозно, не е на хапчета. Аз за първи път обявих тази новина, когато се върнах от световния конгрес по|Алцхаймер през юли, където бяха обявени резултатите от това проучване. През октомври имаше втори конгрес, на който бяха докладвани допълнителни положителни резултати. Защото на едно такова лекарство, за да „проходи“, му трябват поне пет години. Но сега се говори, че това лекарство ще бъде одобрено в кратък период за една малка група от хора, и може би първият период няма да бъде повече от три години. А това е изключително окуражаващо. Американската организация, която дава оценките на тези лекарства, също окуражи резултатите. 
- А всеки ли у нас може да си направи такъв скрининг?
- Всеки би могъл да си го направи. Първо обаче трява да кажем, че основният рисков фактор е възрастта. При хората под 50 години Алцхаймер е само в единични случаи. Това са не повече от едно на сто от хората на Земята. Но 

рискът става значително по-висок след 65-годиишна възраст, като достига 30% след 80 г. 

Но тук има и нещо друго -не само възрастта, а и недобър контрол на сърдечните рискови фактори. Преди това винаги мислехме, че те са рискови само за мозъчно-съдова болест, например за инсулти. Но се оказа, че те са рискови и за Алцхаймерова болест. Става дума за лош контрол на кръвно налягане, на холестерол и на диабет. Стойността на кръвното налягане на един 50-годишен човек не трябва да бъде повече от 140 на 90. Едва при хората над 75 години стойността би могла да бъде 150 на 100. Колкото по-рано започнеш профилактиката си, толкова по-добре. Ако на 70 години развиеш болестта на Алцхаймер и се сетиш, че холестеролът ти е висок и кръвното не е било добре контролирано, е късно. Тук и чрез вашия вестник се обръщам към 40-45-годишните, които още имат какво да контролират: „Дами и господа, докато имате какво да контролирате, вземете мерки“. Това означава, че отсега инвестирате не само в здравето на Вашето сърце, но и правите профилактика на Вашата Алцхаймерова болест в бъдеще“. Единственото пиенето на една-две чаши червено вино на ден е нерисков фактор. Концентратът, ако надхвърля 40 грама на ден, води до непозитивни последствия. Ако изпиете 200 грама за вечер, все едно си правите акупунктура с гроздова ракия. Това е самоубийство на мозъка. При алкохолизма, дори да не се достигне до Алцхаймерова болест, има интелектуален спад. Разбира се, това зависи от мозъка, той има различна устойчивост.
- А какви са първите симптоми на Алцхаймер?
- Дълго време смятахме, че паметовите симптоми са най-важните. Те са много важен факт, но има и много други. Някои от тях са написани в нашите диагностични наръчници. В последното ръководство бе записано, че се долавя една неувереност в качеството на свършената работа, ако човекът все още работи. Довчера ти си работил същата работа, но ако има макар и една незначителна промяна и повишаване на изискванията и това те прави несигурен. Такива актуализации на изискванията са се случвали на въпросния човек поне 5-6 пъти и той ги е усвоявал, но изведнъж поредното усложняване го кара да се чувства несигурен. Друг симптом би могъл да бъде страхът от новите неща. 
Например нов софтуер на телефона. Нови маршрути. Има хора, които се отказват от пътуване на нови места под претекста „Ама ние тук ходим повече от 30 години“. Възможно е да е така, но аз бих посъветвал хората над 60 да не се страхуват от непознати места или да преминават по маршрути, които не са им познати. Друг вероятен симптом би могъл да бъде 

внезапното отказване от срещи с повече от един човек 

под претекста, че това те уморява. Част от възрастните хора казват „Абе няма да ходя на тази среща, защото ме натоварва“. Ако дълго време с удоволствие си ходил на такива срещи с приятели, но внезапно установиш, че те те натоварват, това би могло да означава, че вече трудно следиш информацията, която идва от различни посоки, и ти е трудно да я обработваш. Предпочиташ да общуваш само с един събеседник, защото там  обработваш информация много по-лесно. За да запазите мозъка си, не се иска човек да прави чудеса- нужно е просто да общувате повече с околните, защото светът на пенсионерите до голяма степен се затваря в гледането на внуците. Което е много хубаво, но те започват да общуват на един бебешки език и нямат пълноценни социални контакти. Всяко отиване на кино,  всеки контакт с връстници, всяка разходка в парка ще накарат мозъка ви да ликува. Тук не говоря за латиносериалите, където новата сцена се появява на всеки пет минути и не допринася за работата на мозъка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай