Стилян Иванов показва Орфей в Москва

Стилян Иванов показва Орфей в Москва | StandartNews.com

Стилиян Иванов ще покаже два от филмите си в Москва, където утре Петър Стоянович открива уникалната изложба "Тракийското злато от България - легендите оживяват" в Държавния исторически музей. Режисьорът ще приеме овации за "Траките" и "Истината за Орфей".

Идеята е на културолога Елка Пенкова, съавтор на концепцията за експозицията. Продуцентите от "Додофилм" са предоставили безплатно творбите, за да подкрепят популяризирането на тракийската култура и орфизма. Преди броени дни Стилиян Иванов се завърна от полуостров Крим, където по покана на руснаци и украинци проведе поредния си мастер клас по документалистика и интернет журналистика със студенти от филиала на Московския университет. Там той представи премиерно филма си за Болшой театър и получи награда от съюза на руските журналисти за "високи професионални достижения".


"Истината за Орфей" и "Траките" са част от документалната поредица "Пътят на човешката цивилизация". Чрез археологически обекти, музейни експонати, богата картография, анимационни сцени, възстановки с актьори и интервюта, снимани в Индия, Турция, Египет, Гърция, България, Италия, Германия и Швейцария, е разказано за еволюцията на човешкия дух и вяра - от древността до наши дни. Всеки филм преплита утвърдени научни теории с философия, приказни истории, мистика.


"Траките" е първото филмово изследване на научната теза, че в основата на европейскта цивилизация стои тракийската култура. Лентата разказва за обичаите и вярата на народа, населявал Балканите от трето хил. пр. Хр. до началото на новата ера. В него става дума не само за златото, но и за много скрити до този момент артефакти. Най-известните траколози в света коментират темите. "Орфей" е разказ за литературния, художествен и исторически образ на тракиеца. Филмът прави паралел между всички религиозни, философски и научни теории за безсмъртието на човешката душа и дава отговор на въпросите: Кой е Орфей? Къде е живял? И кога? От кого се е учил? И защо е бил убит? Той е най-известният поет, музикант и певец на древността, живял преди повече от 3000 години в земите на Тракия. Тракийците не записвали своята история и затова днес българи, гърци и турци си оспорват правото да се наричат сънародници на великия артист. Всъщност Орфей е Учител по безсмъртие. Тъкмо той е разкривал на тракийците и елините скриваната до тогава истина, че "душата е божествена и безсмъртна и идва на този свят, за да се усъвършенства." Реформаторът Орфей говори за всичко онова, което векове по-късно Христос разяснява пред юдеи и римляни. Заради дръзките си думи и за свободата, която те давали на хората, Орфей е наказан - но не от боговете, а от хората. Той е разкъсан от жриците на господстващия тогава култ към Богинята Майка. "Неговият тъжен край е стократно повтарян в човешката история. "Човечеството винаги постъпва така, когато чува нови думи и идеи", коментира Стилян Иванов. В Москва той се чувства като у дома си, тъй като е учил в ГИТИЗ, въпреки че всъщност е един от любимите студенти на самия Хачо Бояджиев. Стилян и досега говори за академика на телевизията като за най-важния учител в кариерата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай