Стартира кампанията "Великден за всеки" 4

Събитието стартира с молебен за здраве и успех

Стартира кампанията "Великден за всеки" 4 | StandartNews.com

„На днешния ден, на големия християнски празник Благовещение, заедно с лицата на кампанията, с партньорите, с благословението на Негово Светейшество, даваме старт на четвъртото издание на кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Денят е прекрасен, слънчев, зареден с енергия, с топлина, с прераждащата сила на пролетта, което ни дава надежда, че и този път ще успеем в кампанията за Великден да стигнем до хиляди български пенсионери, до най-бедните от тях и да им дадем подкрепа за великденската трапеза“. С тези думи омбудсманът Мая Манолова обяви началото на инициативата, която се провежда под нейната егида за четвърта поредна година.

Събитието се състоя в шатрата на социалната кухня в двора на православния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и стартира с молебен за здраве и успех.

Манолова подчерта, че от предишните три издания кампанията „Великден за всеки“ е събрала над 1 500 000 лв., с които са зарадвани с ваучери от по 20 лева 75 000 пенсионери и още хиляди с хранителни пакети.

„Днес двете кампании на омбудсмана – социалната кухня, която работи от 17 декември м.г. и дава топъл обяд на близо 700 души всеки ден и кампанията за Великден някак естествено се сляха. Това става възможно благодарение на партньорите. Смятам, че когато има добри дела, те трябва да бъдат огласени“, подчерта омбудсманът и благодари от сърце на търговските вериги БИЛЛА, ЛИДЛ, КАУФЛАНД, ТМАРКЕТ, ПРОМАРКЕТ, на Асоциацията на месопреработвателите в България, фирма ЛАКТИМА БАЛКАН, Хлебозавод СИМИД, а също така и на Милен Цанов и Александър Ковачев, чиято кетърингова фирма приготвя безплатно всеки ден топлата супа.

Омбудсманът благодари специално и на лицата на „Великден за всеки“ - Анелия, Криско, Тити Папазов, актрисата Деси Бакърджиева и колегата й Тончо Токмакчиев, както и на партньорите на кампанията - Българският Червен кръст, Националният осигурителен институт, „Български пощи“ ЕАД, Държавната агенция за безопасност на храните, на зам.-кмета на столичната община Дончо Барбалов, търговските вериги и доброволческите организации.

„Отново ще се събират средства по банкова сметка, разкрита специално за целите на кампанията от БЧК, на онлайн платформата на БЧК и със SMS на 1255“, обобщи Манолова. Тя подчерта, че в магазините ще се реализира и акцията „Купи и сподели“, в която доброволци ще набират трайни хранителни продукти за великденската трапеза на възрастните и социално слаби хора.

„Изключително съм щастлива и развълнувана да бъда част от тази кампания. Призовавам всички да пуснат по един SMS на 1255“, агитира певицата Анелия.

„Честит празник на всички. Искам да призова хората да пускат SMS на 1255, да направим наистина празника велик ден за хората, които са в нужда, за възрастните хора, за нашите майки и бащи, на които дължим всичко“, включи се и Тончо Токмакчиев.

Деси Бакърджиева помоли всички да бъдат по-добронамерени и да гласуват за доброто.

„Хубаво е да събираме пари за такива каузи. Аз благодаря на омбудсмана Мая Манолова за това, че прави тази инициатива за четвърта година подред и благодаря за поканата, че мога да съм част от нея на драго сърце. Готино е да сме добри“, заяви Криско и допълни, че това е новото мото на кампанията.

Тити посочи, че с всяка година инициативата става все по-мащабна, хората осъзнават колко прекрасна е каузата и като спортист пожела резултатите да се подобряват и добрината да се увеличава.

„Днес направихме още една демонстрация, че когато сме заедно и обединени кампанията и резултатите й ще бъдат още по-позитивни“, каза на свой ред и председателят на БЧК Христо Григоров.

За успех на инициативата към небето полетяха и ято бели гълъби, символ на Благовещение, на надеждата и вярата в доброто.

Накрая Деси Бакърджиева, Анелия и общественият защитник се включиха и в раздаването на топлата рибена супа на хората в социалната кухня.

Четвъртото издание на „Великден за всеки“ отново набира парични средства и хранителни продукти за пенсионерите, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг от 348 лева. По утвърдени списъци на НОИ средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които възрастите хора ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна. Пенсионерите ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места.

Средства отново се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, чиито титуляр е Български Червен кръст.

        IBAN: BG53UNCR70001522802795

        Банков код: UNCRBGSF

        Или със SMS 1255 -  на стойност 1 лев, освободен от ДДС

        Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК –

        www.redcross.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай